SEGRE

POLÈMICA TERRITORI

Donald Trump està interessat a comprar Grenlàndia als danesos

Consulta en privat els seus assessors sobre la possibilitat de fer-ho || El Govern grenlandès diu que no estan a la venda mentre que Dinamarca guarda silenci

La congressista nord-americana Rashida Tlaib.

La congressista nord-americana Rashida Tlaib.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Comprar Grenlàndia. Aquesta és la possibilitat que ha començat a sondejar en privat amb els seus assessors el president dels Estats Units, Donald Trump. Igual que ho va fer el seu antecessor al càrrec Andrew Johnson el 1867 amb Alaska, fins llavors territori rus, l’inquilí de la Casa Blanca ha mostrat interès a adquirir aquesta gran illa que forma una regió autònoma integrada a Dinamarca i la superfície de la qual supera els dos milions de quilòmetres quadrats, poc menys de quatre vegades les dimensions de la península Ibèrica, encara que només hi ha 56.000 habitants.

Segons el relat del Wall Street Journal, que va ser el mitjà que va avançar la notícia ahir, alguns dels assessors de Trump van qualificar la idea de “fantasia passatgera”. Tanmateix, d’altres veus van elogiar aquesta iniciativa com a part d’una “sòlida estratègia econòmica”.

La Casa Blanca diu que la negociació d’un pacte comercial amb Londres “avança ràpidament”

El cert és que, tot just fer-se pública aquesta informació, el Govern grenlandès va sortir al pas per subratllar que “Grenlàndia no està a la venda”. “No, gràcies”, va replicar també Aaja Chemnitz Larsen, diputada per Grenlàndia al Parlament danès. Al contrari, el Gabinet socialdemòcrata danès va guardar silenci sobre els plans de Trump. No va callar, no obstant, el líder de l’oposició, el liberal Lars Lokke Rasmussen, que va titllar la idea de “broma”. “Si és cert que està pensant en això, és una mostra definitiva que s’ha tornat boig”, va emfatitzar per la seua banda Soren Espersen, portaveu en Afers Exteriors del Partit Popular danès. Per la seua part, el polític conservador Naser Khader va recordar que els Estats Units ja van intentar quedar-se amb Grenlàndia el 1946.

En un altre ordre de coses, Trump va assegurar ahir que les negociacions entre Washington i Londres amb l’objectiu de tancar un acord comercial per després del Brexit “avancen ràpidament”.

Mentre que el mateix Donald Trump assegurava que les massacres amb armes de foc als Estats Units es deuen a les malalties mentals, ahir es va saber que el tirador de Dayton, a Ohio, havia pres cocaïna, alcohol i ansiolítics.

Israel rectifica però la congressista Tlaib no visitarà PalestinaIsrael va fer ahir marxa enrere i va decidir permetre que la congressista nord-americana Rashida Tlaib visités la seua àvia a Cisjordània per “motius humanitaris”. Tanmateix, Tlaib va declinar l’autorització al no estar d’acord amb les condicions que li imposava el Govern de Tel-Aviv. “Que jo guanyés va donar esperança als palestins que algú diria finalment la veritat sobre les condicions inhumanes. No puc permetre que l’Estat d’Israel tregui aquesta llum humiliant-me i utilitzant el meu amor per la meua àvia per plegar-me a les seues polítiques opressives i racistes”, va explicar. Per la seua banda, el ministre de l’Interior israelià, Aryeh Deri, va assegurar que la congressista nord-americana només buscava provocar amb la visita a Palestina. “Vaig aprovar la seua petició com un gest de bona voluntat per motius humanitaris, però es tractava només d’una petició provocadora, que buscava apallissar l’Estat d’Israel”, va manifestar després que Tlaib decidís finalment no visitar la seua àvia, que té més de noranta anys i viu a Beit Ur al-Fauqa, a la zona septentrional de Cisjordània.

tracking