SEGRE

TRIBUNALS CORRUPCIÓ

Els investigadors xifren en 290 milions d’euros la fortuna dels Pujol

Diuen que van aprofitar la seua posició per amassar un “patrimoni desmesurat” ||

Jordi Pujol Ferrusola, en una imatge a l’Audiència Nacional.

Jordi Pujol Ferrusola, en una imatge a l’Audiència Nacional.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els investigadors de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) han xifrat en un total de 290 milions d’euros la fortuna que va amassar la família de l’expresident Jordi Pujol Soley. Així consta en un informe que han remès recentment al jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata i que, per primera vegada des que es van iniciar les indagacions l’any 2010, posa negre sobre blanc la quantitat de diners que els Pujol van reunir gràcies a “la seua posició privilegiada d’ascendència en la vida política, social i econòmica catalana”. En aquest sentit, els agents manifesten que van aconseguir un “patrimoni desmesurat directament relacionat amb percepcions econòmiques fruit de conductes corruptes”.

Per la seua banda, l’informe elaborat per la UDEF també afirma que Jordi Pujol Ferrusola va actuar, de facto, com a tresorer de Convergència i va obtenir per a si mateix algunes de les funcions pròpies d’aquest càrrec. D’aquesta manera, el primogènit dels Pujol hauria cobrat directament les comissions il·legals del 3% que rebia la ja extinta formació i “hauria derivat una part substancial dels diners al patrimoni de la família”. A més a més, segons acrediten els investigadors, després de la detenció del tresorer de CDC Andreu Viloca el 2015, Jordi Pujol Ferrusola es va posar en contacte amb diversos dirigents convergents per “comentar” el que havia passat. Així doncs, va intercanviar missatges amb l’aleshores regidor a l’ajuntament de Barcelona Joaquim Forn. També va parlar amb Germà Gordó i Francesc Sànchez Vera, exgerent i excoordinador de CDC respectivament, i investigats en el cas del 3%.

Els agents assenyalen que el primogènit dels Pujol va teixir una “íntima relació” a tots els nivells amb CDC

En vista d’aquestes dades, els investigadors conclouen a l’informe que Pujol Ferrusola ha mantingut una “íntima relació passada i actual amb CDC”. En aquest sentit, posen de manifest que no només amb els seus líders sinó també amb les persones de “base” i treballadors de la formació.

“Si algú denunciava, estaria mort civilment i li seria impossible seguir amb el seu mode de vida, com fan els grups criminals”, asseveren els investigadors, que també posen èmfasi en el fet que, mentre Oriol Pujol ascendia a l’organigrama de Convergència, el seu germà Jordi Pujol Ferrusola avançava “en el desenvolupament d’un sistema espuri, el finançament de partits polítics amb capitals adulterats”.

Coaccions i amenaces per mantenir els seus negocis 30 anys? Els agents de la UDEF que investiguen els suposats negocis irregulars dels Pujol també han posat de manifest a l’informe que la família de l’expresident coaccionava i amenaçava persones a fi que no denunciessin. D’aquesta manera, presumptament, la família de l’expresident va aconseguir seguir amb les seues corrupteles i negocis il·legals durant més de tres dècades.

tracking