SEGRE

CRISI MIGRACIÓ

Situació límit a bord de l’‘Open Arms’ després de dos setmanes en alta mar esperant port

“Cada segon que passa la bomba corre un segon enrere”, alerta el capità del vaixell, el lleidatà Marc Reig || Salvini manté el pols i l’alcalde de Lampedusa diu que estan fent “el ridícul”

L’‘Open Arms’, ahir, amb 134 migrants a bord davant la costa de l’illa italiana de Lampedusa.

L’‘Open Arms’, ahir, amb 134 migrants a bord davant la costa de l’illa italiana de Lampedusa.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La situació dels 134 migrants a bord de l’Open Arms que fa dos setmanes que són en alta mar a l’espera d’un port segur en el qual poder desembarcar és crítica. “Tothom està psicològicament trencat. No podem aguantar més aquesta situació. Cada segon que passa la bomba corre un segon enrere. O algú talla el cable roig i desactiva ja aquesta bomba o l’Open Arms explotarà”, va advertir el capità de la nau, el lleidatà Marc Reig, en declaracions a TVE. I és que ahir a la matinada, quatre persones van haver de ser desembarcades d’urgència, tres d’elles per raons mèdiques. En total, ja són 13 els migrants que han abandonat el vaixell per motius de salut. “Quan arriben les autoritats per desembarcar-ne alguns, d’una banda donen esperança i de l’altra creen frustració a la resta del grup”, va explicar el psicòleg Alessandro di Benedetto, que viatja a bord del vaixell de l’ONG catalana, alhora que va subratllar que s’ha produït un intent de suïcidi i que alguns migrants han volgut llançar-se al mar. I és que l’Open Arms divisa ja terres italianes, però el ministre de l’Interior transalpí, Matteo Salvini, manté el pols i no permet desembarcar els migrants malgrat que diversos Estats de la UE, entre els quals Espanya, s’han compromès a fer-se’n càrrec. “Reobertura de ports? No en nom meu”, va asseverar.

Davant d’aquesta situació de bloqueig, l’Open Arms va sol·licitar ahir formalment, d’una part, el desembarcament “urgent i immediat” de tots els migrants perquè “les condicions psicofísiques d’adults i menors són crítiques i la seua seguretat és molt preocupant” i, d’altra, va instar la Fiscalia italiana a prendre mesures per fer complir la resolució judicial d’un tribunal transalpí que va tombar el decret que impedia al vaixell de l’ONG entrar en aigües d’Itàlia. Amb tot, l’alcalde de Lampedusa, Salvatore Martello, va demanar que s’autoritzi immediatament el desembarcament dels migrants de l’Open Arms. “Ara estem en la farsa, en el ridícul”, va lamentar, alhora que va criticar que “si hi ha un problema seriós en un vaixell és inútil que se’ls deixi baixar en comptagotes”. Martello forma part del PD, de l’exprimer ministre Matteo Renzi.

El psicòleg del vaixell avisa d’intents de suïcidi i de migrants que es volen llançar al Mediterrani

L’ONG ha recorregut a la Fiscalia per redoblar la pressió i aconseguir llum verda al desembarcament

La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, va qualificar l’actitud de Salvini de “molt lamentable” i l’

alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va instar les autoritats comunitàries a pressionar Roma perquè permeti el desembarcament del vaixell.

Segons el diari italià Il Corriere della Sera, la indagació ha estat oberta arran de dos demandes, una de les quals presentada per l’ONG Proactiva Open Arms. Durant la jornada, va instar la Fiscalia perquè actuï i faci complir la resolució judicial d’un tribunal italià que va tombar el decret que impedia que l’Open Arms entrés en aigües italianes. En un vídeo penjat al perfil de l’entitat, el fundador de l’ONG, Òscar Camps, ha advertit que desobeir una resolució judicial “és estar cometent un delicte, com la prevaricació.”

“Hem instat la Fiscalia perquè actuï i faci complir aquesta ordre judicial” davant de la situació de desemparament i desatenció de l’embarcació, davant de la costa de Lampedusa amb 134 migrants a bord.

Òscar Camps ha advertit que la situació al vaixell és crítica i que l’equip de psicòlegs ha subratllat que és necessària una evacuació global, la qual cosa “va en la línia” de la resolució judicial dictada per un tribunal italià que veu que els migrants estan en situació de necessitat extrema.

La Fiscalia italiana investiga per segrest de personesLa Fiscalia de la ciutat italiana d’Agrigent va anunciar ahir l’obertura d’una investigació per segrest de persones a bord de l’Open Arms, davant la costa de Lampedusa sense arribar a terra.

tracking