SEGRE

AVENÇOS MÈDICS

Descobreixen que un fàrmac oncològic elimina les cèl·lules que reactiven el VIH

Podria ser clau per trobar la cura de la sida

La cap responsable del laboratori del VIH de l''Institut de Recerca', Maria Jose Buzón (d), i l'adjunt al servei de malalties infeccioses Adriá Curran , moments abans de la roda de premsa oferta aquest dimarts al centre hospitalari.

La cap responsable del laboratori del VIH de l''Institut de Recerca', Maria Jose Buzón (d), i l'adjunt al servei de malalties infeccioses Adriá Curran , moments abans de la roda de premsa oferta aquest dimarts al centre hospitalari.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona han descobert que un fàrmac utilitzat en el tractament contra el càncer permet eliminar les cèl·lules que reactiven el virus d’immunodeficiència humana (VIH) i que podria ser clau per trobar la cura de la sida.

La líder del treball i investigadora del Grup de Malalties Infeccioses del centre, María José Buzón, ha explicat que es tracta del fàrmac "Rituximab", ja utilitzat en alguns tractaments oncològics, que suprimeix les cèl·lules que repliquen el virus i que expressen una molècula denominada CD20.

Amb aquesta tècnica, que de moment està en fase de prova i encara no pot aplicar-se a pacients, s’aconsegueix reduir en fins un 64% les cèl·lules del VIH que estan infectades però romanen latents en l’organisme i "s’amaguen" en reservoris.

Una fase que, d’acord amb Buzón, és crucial tant per dissenyar noves estratègies que permetin eliminar aquests reservoris com per desenvolupar "l’única via per curar a pacients amb el VIH".

No obstant això, ha especificat el metge del Servei de Malalties Infeccioses de l’hospital, Adrià Curran, "no estem parlant d’una opció que sigui l’alternativa al tractament antiretroviral, sinó que és una nova via que s’obre per buscar fàrmacs més ben tolerats que no tinguin toxicitat i que es puguin utilitzar a la pràctica clínica".

Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors han estudiat les cèl·lules de més de vuitanta pacients amb el VIH, a les que han reactivat el virus que han combatut després fent servir l’esmentat fàrmac.

"Ara hem de perfeccionar-lo", ha assenyalat Buzón abans de detallar que per posar en pràctica aquesta tècnica necessiten "utilitzar una combinació de dos fàrmacs, el que reactiva el virus latent i el que l’eliminarà", una combinació que "ara com ara podria ser tòxica per als pacients" i que requereix "més investigació".

tracking