SEGRE

El PSOE veu inviable la coalició i convida Podemos a buscar altres fórmules

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez; la presidenta del partit, Cristina Narbona (esquerra), i la portaveu, Adriana Lastra, durant una reunió de la Permanent de l'Executiva Federal del partit.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez; la presidenta del partit, Cristina Narbona (esquerra), i la portaveu, Adriana Lastra, durant una reunió de la Permanent de l'Executiva Federal del partit.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSOE ha assenyalat aquest dimarts que veu inviable un govern de coalició amb Unidas Podemos i ha convidat la formació morada a trobar "altres fórmules" que facilitin la governabilitat i un programa progressista. D’aquesta forma, en un comunicat, el PSOE respon a la nova proposta d’Unidas Podemos "per reprendre el diàleg" en la qual insisteixen, de nou, a assumir una vicepresidència social i tres ministeris.

Els socialistes afirmen que la proposta de Podemos els resulta "molt pròxima" en el programàtic ja que compta amb moltes de les mesures que van formar part del discurs d’investidura de Pedro Sánchez "tanmateix, no hi ha cap avenç respecte a la posició que Unidas Podemos ha mantingut des del principi". El PSOE ha dit que aquest mes d’agost acabarà el diàleg amb la societat civil i presentarà el seu programa obert progressista per ser debatut amb la resta de forces polítiques, especialment, amb Unidas Podemos. "Esperem que pugui aconseguir-se un acord ampli que permeti desbloquejar la situació política i que, aviat, Espanya compti amb el govern que van votar de forma majoritària els espanyols: un govern progressista, feminista, ecologista i europeista liderat pel PSOE", han dit.

El PSOE ha insistit que si alguna cosa demostra el document és "la proximitat" en moltes polítiques socials que ambdues formacions volen impulsar i han recordat que des de la investidura fallida, Sánchez ha començat un diàleg amb la societat civil

Al document, els socialistes han subratllat que el propòsit és articular un programa obert i progressista que es presentarà al conjunt de formacions disposades a donar suport a un govern, que faci efectiu el resultat electoral del 28 d’abril. A més, han reiterat que el PSOE treballa perquè a Espanya hi hagi un govern com més aviat millor perquè el país "ha de sortir de l’actual situació de bloqueig".

Segons el parer dels socialistes, la investidura fallida va evidenciar la inviabilitat d’un govern de coalició i la falta d’acord amb Podemos va posar de manifest tres fets. Els socialistes s’han referit així a la diferent concepció sobre l’estructura del govern i han incidit que defensen un únic govern, amb una estructura de funcionament clara i eficaç "que eviti l’existència real de dos executius dins del mateix Consell de Ministres". Així mateix, el PSOE s’ha referit a les "importants diferències" que ambdues formacions tenen en qüestions d’Estat, com és la crisi de convivència a Catalunya. Sobre aquest assumpte, han dit, "la proposta del PSOE és coneguda: diàleg dins de la legalitat, respecte a la Constitució i enfortiment de l’Estat Autonòmic". I han reconegut que "la negociació realitzada i la posterior votació parlamentària han contribuït a augmentar greument la desconfiança entre ambdues formacions".

tracking