SEGRE

PROCÉS ESTRATÈGIA

Torra aposta per la “confrontació democràtica i pacífica” amb l’Estat

“Que ningú compti amb mi per convertir l’1-O en un record malenconiós”, avisa || El president reitera que no “acceptarà” una sentència condemnatòria del Suprem

El president, Quim Torra, ahir, en el discurs a Prada de Conflent.

El president, Quim Torra, ahir, en el discurs a Prada de Conflent.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va apostar ahir per la via de la “ruptura democràtica” per avançar cap a la independència de Catalunya. Durant la conferència que va impartir a la Universitat Catalana d’Estiu que se celebra a la localitat de Prada de Conflent, va afirmar que als sobiranistes “només ens queda la confrontació democràtica i pacífica” amb l’Estat perquè Madrid no “ens considera com un interlocutor per pactar un referèndum d’autodeterminació”. En aquest sentit, el president va posar èmfasi que “l’objectiu real i central és la independència” i que, per assolir-la, “haurem de tornar a prendre la iniciativa” i “arriscar per guanyar”. En aquest punt, va recordar que “tothom va arriscar durant l’1-O” i va posar en relleu el que va passar aquell dia. “Que ningú compti amb mi per convertir l’1-O en un record malenconiós”, va advertir, perquè l’independentisme “és un projecte amb l’ambició de guanyar”. “Ja no podem continuar aprovant més resolucions sobre el dret a l’autodeterminació si no som capaços d’aplicar aquestes resolucions”, va manifestar Torra, que va assegurar que el “mou una determinació sense límits per fer de Catalunya un país lliure”.

D’altra banda, el president va fer una crida a la unitat de l’independentisme, després de les topades de les últimes setmanes entre JxCat i ERC. “Posem fi a la batalla entre independentistes”, va dir, alhora que va defensar que “cap independentista no pot ser el nostre adversari”. En aquest sentit, va indicar que “els nostres adversaris són els qui ens impedeixen exercir el dret a l’autodeterminació de Catalunya”. “Tingueu-ho clar, a mi no em trobareu en lluites partidistes ni en batalles estèrils per hegemonies polítiques”, va acabar. En relació amb la sentència que està ultimant el Tribunal Suprem per a la cúpula del procés pels delictes que se’ls atribueixen en relació amb l’1-O, el president va reiterar que “no podrà acceptar una resolució condemnatòria” perquè “serà la condemna política a Catalunya”. “No acceptar la sentència vol dir que hi haurà un abans i un després”, va concloure el president.

Diu que “els adversaris” són els que neguen l’autodeterminació, no els altres independentistes

Pere Aragonès va ordenar al Govern contenir la despesa i les empreses públiques amb autonomia financera els va demanar que fessin un ajustament pressupostari estimat del 6 per cent.

barcelona

El conseller cessat de Territori, Josep Rull, va sortir ahir a primera hora del matí del centre penitenciari de Lledoners per acompanyar el seu fill durant una intervenció quirúrgica a què havia de ser sotmès el petit. Custodiat en tot moment per agents dels Mossos d’Esquadra, el també diputat suspès de JxCat al Congrés dels Diputats va abandonar el centre penitenciari poc abans de les set del matí i va ser conduït a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. Rull va obtenir el permís del Tribunal Suprem per assistir a la intervenció fa un mes.

En aquest sentit, és la tercera ocasió en què els magistrats autoritzen el que va ser conseller al Govern de Carles Puigdemont a abandonar la presó per motius mèdics relacionats amb el seu fill.

En paral·lel, i mentre els líders independentistes presos a les presons de Lledoners, Mas d’Enric i Puig de les Basses esperen la sentència del Tribunal Suprem sobre els delictes que se’ls imputen pel referèndum de l’1-O, el que també espera una resolució de l’alt tribunal per sortir puntualment de la presó és el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Empresonat des del 16 d’octubre del 2017, va sol·licitar fa uns dies un permís per assistir a l’infantament del seu quart fill, que està previst d’aquí a aproximadament un mes.

Així mateix, també va sol·licitar poder estar sis hores al dia al costat de la seua parella, la lleidatana Txell Bonet, mentre duri l’hospitalització.

Malgrat que la Fiscalia es va pronunciar a favor de la concessió d’aquest permís, sempre que s’adoptessin les “mesures de seguretat” oportunes perquè no pogués aprofitar l’ocasió per sortir del territori espanyol, els magistrats de la Sala de Vacances del Tribunal Suprem encara no han adoptat una resolució sobre si autoritzen o no a Cuixart a acudir al naixement del seu quart fill.

Aragonès atribueix les retallades a la “paràlisi” del Govern central? Fonts del departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat van avançar ahir que les retallades impulsades pel vicepresident, Pere Aragonès, són la conseqüència de la “irresponsabilitat” i la “paràlisi” de l’Executiu de Pedro Sánchez. Així, van indicar que el mateix Aragonès, que compareix avui a la comissió d’Economia del Parlament, justificarà la tisorada per la necessitat de garantir el benestar i la seguretat dels catalans. A més, també l’atribuirà a l’“asfíxia econòmica” a la qual l’Estat sotmet la Generalitat, en la línia del que va sostenir dilluns Meritxell Budó, consellera de Presidència i portaveu de l’Executiu de Quim Torra.

El president, Quim Torra, ahir, en el discurs a Prada de Conflent.

El president, Quim Torra, ahir, en el discurs a Prada de Conflent.EUROPA PRESS

tracking