SEGRE

Salvar del foc l'Amazònia, una exigència per al món

Fa més de dos setmanes que la selva tropical més gran del planeta crema

Un dels incendis que cremen l'Amazònia brasilera.

Salvar del foc l'Amazònia, una exigència per al mónEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El greu incendi que arrasa l’Amazònia del Brasil, que ha portat la seua fumarada al Perú, va avivar el temor mundial per la devastació mediambiental, la crisi climàtica i l’impacte de les polítiques estatals que afavoreixen l’explotació de recursos en àrees protegides. "Infern a la selva", titulava aquest dijous un dels principals diaris brasilers sobre la greu crisi mediambiental a l’Amazònia, un vast territori compartit pel Brasil, Bolívia, Colòmbia, l’Equador, Guyana, el Perú, Surinam i Veneçuela.

Líders mundials, Governs i diverses personalitats es van sumar a la crida mundial per la protecció d’aquesta zona selvàtica en flames, de les quals el president brasiler, Jair Bolsonaro, va insinuar com a possibles responsables a les ONG. "Enmig d’una crisi climàtica internacional, no podem permetre que es produeixin més danys en una important font de diversitat i oxigen", va advertir a Twitter el secretari general de Nacions Unides, António Guterres.

El president francès, Emmanuel Macron, va assenyalar que els incendis suposen "una crisi internacional" i va assegurar que la qüestió es tractarà amb urgència aquest cap de setmana durant la cimera del G7 a Biarritz (França). Davant aquesta declaració, Bolsonaro "va lamentar" que el mandatari francès "busqui instrumentalitzar un assumpte intern del Brasil i dels altres països amazònics per obtenir beneficis polítics personals".

Colòmbia li va proposar al Brasil, Bolívia, l’Equador i el Perú de realitzar un "projecte conjunt" de prevenció davant la catàstrofe ambiental. Així mateix, el Govern de Xile va confirmar l’oferiment d’ajuda del seu país al Brasil per lluitar contra la conflagració.

El Govern veneçolà de Nicolás Maduro va manifestar la seua "profunda preocupació" pels incendis i també va oferir la seua "modesta ajuda" per mitigar la "dolorosa tragèdia, amb caràcter immediat".

El Ministeri de Relacions Exteriors de Costa Rica també va expressar la seua "profunda preocupació pels devastadors" incendis forestals.

D’una altra part, els bisbes catòlics reunits al Consell Epicospal Llatinoamericà (Celam) van demanar als Governs del Brasil i Bolívia, així com a la comunitat internacional, "a prendre serioses mesurades per salvar al pulmó del món". "El que li passa a l’Amazones no és un assumpte només local, sinó d’abast global. Si l’Amazones pateix, el món pateix", van manifestar en un comunicat titulat "Aixequem la veu per l’Amazones".

Davant la catàstrofe també es van pronunciar milers de persones que van portar l’etiqueta #PrayForAmazonas com a tendència global a Twitter. En aquesta i en altres com Instagram, personalitats i famosos van mostrar el seu rebuig davant del desastre a "el pulmó del planeta".

L’actor nord-americà Leonardo DiCaprio va considerar que "és aterridor pensar que l’Amazones és la selva tropical més gran del planeta (...) i ha estat cremant i cremant durant els últims 16 dies consecutius, literalment sense cobertura dels mitjans de comunicació. Per què?". "Quan la Catedral de París estava cremant en flames, els mitjans de comunicació del món van cobrir cada moment i alguns bilionaris es van afanyar a restaurar-la. En aquest moment la selva amazònica està cremant. El pulmó del nostre planeta porta tres setmanes en flames. No hi ha cobertura mediàtica i tampoc bilionaris", va criticar el cantant porto-riqueny Ricky Martin.

El reguetoner colombià J Balvin, per la seua part, va compartir a les seues xarxes un llistat de diverses ONG per posar-se en contacte, mentre que l’artista cubanoestadounidense Camila Cabello va comentar: "Això fa que em vinguin ganes de plorar de frustració".

"El #Amazonas es crema. L’Amazones no és de Sud-amèrica únicament, és de tots (...)", es va afegir a moltes altres veus a Twitter Paulo Dybala, futbolista argentí del club Juventus d’Itàlia.

Aquesta conflagració és una de les més greus en els últims anys a l’Amazònia, que suma el 25 % de la superfície del continent i és el bosc tropical més important del món. Aquesta zona s’estén sobre 7,4 milions de quilòmetres quadrats, que són equivalents al 5 % de la superfície total de la Terra i a gairebé el 25 % del continent americà.

Segons l’Institut Nacional d’Indagacions Espacials (INPE) del Brasil, que comptabilitza els incendis mitjançant imatges de satèl·lit, els focus de foc a tot el país en el que va d’aquest any superen en un 83 % els del mateix període de 2018. I, en un informe difós aquest dimarts, l’INPE va precisar que entre l’1 de gener i el 18 d’agost ha registrat 71.497 focus d’incendi al Brasil i que un 52,5 % se situa a la regió amazònica.

tracking