SEGRE

POLÍTICA FINANÇAMENT

Celaá: “No hi ha bestretes perquè estem en funcions”

En culpa “els que no van voler aprovar els Pressupostos” || Sánchez ajorna fins al setembre els contactes amb Iglesias

El dirigent d’Unides Podem, Pablo Echenique.

El dirigent d’Unides Podem, Pablo Echenique.EFE/ KIKO HUESCA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra portaveu del Govern central, Isabel Celaá, va sortir ahir al pas de les exigències de finançament autonòmic llançades des de diferents comunitats autònomes i va recordar que “alguns” que ara reclamen fons van impedir en el seu dia aprovar els Pressupostos Generals, que haurien desbloquejat aquestes partides. Després del Consell de Ministres, Celaá va ser preguntada per les reclamacions de fons que vénen fent comunitats com Galícia, governada pel PP, o Catalunya, amb un govern de JxCat i ERC.

La ministra va voler deixar clar que la no-disponibilitat d’aquest finançament autonòmic no és una qüestió de discrecionalitat per a aquest Consell de Ministres, ni de voluntat política, sinó del compliment de la llei, ja que no poden fer l’avançament de finançament corresponent a aquest 2019 perquè són un govern “que no està en plenitud de funcions”. El Partit Popular ha exigit la celebració al Senat d’un debat entre el ministeri d’Hisenda i els governs autonòmics sobre el finançament davant dels problemes que estan denunciant molts executius regionals. El president de la Cambra Alta, Manuel Cruz, ja ha convocat la Diputació Permanent dimarts vinent perquè decideixi.

El PP exigeix un debat al Senat sobre finançament i la Cambra decidirà dimarts

D’altra banda, el president del Govern central, Pedro Sánchez, no tindrà la setmana que ve contactes amb el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, ni amb dirigents d’altres partits polítics, sinó que mantindrà nous encontres amb col·lectius socials per poder preparar un programa polític sobre el qual negociar un futur govern i evitar d’aquesta manera les eleccions.

Celaá va explicar que el president Sánchez “té molt clar que vol consolidar un corpus de projecte polític programàtic” sobre el qual buscar suports per a un Govern “amb una única direcció política” i que sigui “fort”.

“Ningú entendria que no hi hagi un govern de coalició”El secretari d’Acció de Govern de Podem, Pablo Echenique, va recordar al PSOE que ningú entendria que avui sigui “inviable” negociar un govern de coalició amb els morats quan al juliol sí que ho va ser. “Vam ser-hi a prop i el que va faltar va ser temps”, va assenyalar. Va apuntar que a les negociacions prèvies a la sessió d’investidura, a causa de la “precipitació”, els socialistes oferien carteres a Podem mancades de competències. La formació morada explica a través d’una carta dirigida als seus inscrits que no acceptarà un “caixa o faixa” del PSOE per donar suport a la investidura de Sánchez i explica als seguidors que insisteix al PSOE a ocupar una vicepresidència i tres ministeris.

tracking