SEGRE

ANIVERSARI ACUSACIONS

Polèmica sobre el “paper crucial” d’Espanya en l’alliberament de París

Torra diu que els herois van ser “soldats republicans” i no l’Espanya de Franco

La ministra Delgado va participar ahir en els actes d’homenatge als republicans que van alliberar París.

La ministra Delgado va participar ahir en els actes d’homenatge als republicans que van alliberar París.@EMBESPFRANCIA/TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 75 aniversari de l’alliberament de París es va celebrar amb polèmica a les xarxes després que un tuit del ministeri de Justícia destaqués el “paper crucial” d’Espanya gràcies a la tasca dels “soldats espanyols de La Nueve”, el sobrenom de la 9a Companyia de la 2a Divisió Blindada de la França Lliure, coneguda com a Divisió Leclerc, designada per ser les primeres tropes aliades a entrar a París el 24 d’agost del 1944.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va replicar a aquest tuit assegurant que els veritables herois van ser els “soldats republicans” exiliats de La Nueve, i no l’Espanya del dictador Franco. “Lamento haver de precisar que el paper espanyol a la Segona Guerra Mundial va ser la tramesa de milers de soldats de la División Azul a lluitar al costat de Hitler. Els soldats republicans de La Nueve continuaven lluitant precisament contra el feixisme i l’Espanya del dictador Franco”, va precisar Torra. “Si aquests soldats espanyols de La Nueve haguessin tornat els haurien afusellat i enterrat en una cuneta”, va comentar el diputat d’ERC, Gabriel Rufián.

El ministeri va difondre el seu tuit aprofitant la intervenció de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, que va assegurar que “aquest homenatge als republicans que van alliberar París forma part de la nostra memòria” Més tard, el mateix ministeri va fer un tuit recordant “els soldats espanyols exiliats”. Així mateix, la secretària d’Estat de l’Espanya Global, Irene Lozano, va defensar el tuit del ministeri i va carregar contra les crítiques de Torra. L’exdiputat de Podem i dirigent de CatComú, Josep Vendrell, va contestar a Torra i al ministeri criticant que tinguin “visions de la història amb ulleres nacionalistes”.

Patinada de l’ambaixada a Letònia sobre la Cadena BàlticaL’ambaixada espanyola a Letònia va emetre divendres un tuit de felicitació pel trentè aniversari de la Cadena Bàltica, cadena humana de més de 600 quilòmetres de longitud que va creuar les tres actuals repúbliques bàltiques (Estònia, Letònia i Lituània). Tanmateix, al tuit s’expressava que l’esmentat acte de protesta reafirmava la unitat dels pobles bàltics i la voluntat dels seus ciutadans d’unir-se a Europa, quan en realitat el que s’exigia era la independència de la Unió Soviètica.

tracking