SEGRE

CIMERA CONCLUSIONS

Trump s’obre a parlar amb l’Iran i a arribar a acords comercials amb la Xina i la UE

El G7 acaba amb un breu comunicat final sense gairebé novetats però amb un president dels Estats Units més dialogant || Macron apareix com el gran artífex de promoure el desglaç Washington-Teheran

Trump i Macron van comparèixer en roda de premsa al concloure la cimera de Biarritz.

Trump i Macron van comparèixer en roda de premsa al concloure la cimera de Biarritz.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cimera del G7 va acabar ahir amb un comunicat final breu i sense gairebé novetats però amb un amfitrió, el president francès, Emmanuel Macron, que s’ha apuntat un èxit a l’aconseguir que el seu homòleg nord-americà, Donald Trump, estigui disposat a parlar amb l’Iran. Un Trump més dialogant al que el món està acostumat i que s’obre també a arribar a acords comercials amb la Xina i amb la Unió Europea.

Macron va anunciar a Biarritz, on s’han reunit les set potències econòmiques més importants del planeta, gestions perquè, “en les pròximes setmanes”, hi pugui haver una trobada entre el president de l’Iran, Hassan Rouhani, i Donald Trump, si bé aquest últim va matisar que aquesta reunió només tindrà lloc “si les condicions són les correctes”.

“Per a nosaltres hi ha dos coses molt importants: l’Iran no pot tenir mai armes nuclears i la situació no pot amenaçar l’estabilitat de la regió”, va subratllar Macron en una roda de premsa al costat de Trump, amb el qual es va veure en el marc de la cimera protagonitzada per Alemanya, Canadà, Estats Units, França, Itàlia, Japó i Regne Unit, i on la Unió Europea compta amb representació política pròpia. Trump va insistir que no hauria signat mai l’acord de l’any 2015 –impulsat pel seu predecessor a la Casa Blanca, Barack Obama– i té “bones sensacions” pel que fa a la possibilitat d’arribar a algun tipus d’acord amb l’Iran. Segons va assenyalar el president nord-americà, les línies roges passen per garantir que l’Iran no obtingui armament atòmic, que posi fi a les proves de míssils balístics i ampliar les obligacions d’un hipotètic acord “a un període més llarg de temps”.

El dirigent republicà també va mostrar bona disposició per arribar a un acord comercial amb la Xina sempre que aquest sigui “un bon acord per als Estats Units”, mentre que va assenyalar com de difícil resulta tancar un tracte amb la Unió Europea, encara que també confia a arribar a algun acord amb els Vint-i-vuit. “La UE és molt dura a l’hora d’arribar a un acord, preguntin-li a Theresa May”, va assenyalar Trump, que va mostrar confiança a poder arribar a un acord amb el bloc europeu sense la necessitat d’imposar aranzels als automòbils europeus.

Un dels focus del G7 havia estat el Brexit i, sobre aquesta qüestió, la Comissió Europea (CE) va insistir ahir que és “essencial” que el Regne Unit honri els compromisos financers que va fer com a estat membre a través de la “factura” del Brexit per començar “amb bon peu” la nova relació, després de la sortida del bloc comunitari.

L’àmbit comercial potser és el que més destaca en el context d’una guerra aranzelària entre la Xina i els Estats Units. El G7 defensa, així doncs, una reforma de l’Organització Mundial del Comerç “perquè sigui més eficaç en la protecció de la propietat intel·lectual, resoldre disputes més ràpidament i eradicar pràctiques comercials deslleials.”

Reformar l’Organització Mundial del Comerç, entre els consensosEls caps d’Estat i de Govern reunits aquest cap de setmana a Biarritz, al sud de França, van publicar un breu comunicat final malgrat les tensions prèvies a la cita que auguraven l’absència d’acord. Tanmateix, el text a penes conté novetats.

Trump i Macron van comparèixer en roda de premsa al concloure la cimera de Biarritz.

Trump i Macron van comparèixer en roda de premsa al concloure la cimera de Biarritz.EFE

tracking