SEGRE

NEGOCIACIÓ PARTITS

El PSOE acusa Podem de frustrar un possible govern de coalició

“Els vam fer una proposta sincera i ens van tancar la porta als nassos”, afirma Lastra || Els d’Iglesias critiquen el “xantatge” i les “excuses” dels socialistes

La dirigent de Bildu, Bakartxo Ruiz, i l’alcalde, Alfredo Arruiz.

La dirigent de Bildu, Bakartxo Ruiz, i l’alcalde, Alfredo Arruiz.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mentre el rellotge per a la convocatòria automàtica d’eleccions segueix el compte enrere, el PSOE i Unides Podem van protagonitzar ahir, sense moure’s gens ni mica de les respectives posicions, l’enèsim capítol del pols que mantenen entorn de la conformació del que seria el primer Govern de coalició a Espanya després de la mort del dictador Francisco Franco. Així doncs, la portaveu dels socialistes al Congrés, Adriana Lastra, va acusar els de Pablo Iglesias d’haver frustrat l’opció d’un Executiu bicolor després d’haver fet fracassar la investidura de Pedro

Sánchez

Robles assegura que estan fent “tot el possible” per evitar que el dia 10 de novembre hi hagi eleccions

en dos ocasions, el 2016 i el mes passat. “Els vam fer una proposta sincera, generosa i realista i ens van tancar la porta als nassos”, va assenyalar, alhora que va insistir que les negociacions amb Unides Podem només poden versar sobre un acord programàtic. Així mateix, va reiterar que el cap de l’Executiu en funcions, Pedro Sánchez, es veurà amb la formació morada quan finalitzi la ronda de reunions amb associacions i entitats amb l’objectiu de formar un programa per presentar als seus potencials socis parlamentaris. En la mateixa línia, la vicepresidenta del Govern central en funcions, Carmen Calvo, va oferir ahir a Unides Podem un programa “ampli, realista i de prou envergadura per a la governabilitat”. A més, va exhortar els d’Iglesias a “no tancar el pas” als socialistes i va descartar un gabinet bicolor. “Ara ens trobem en una situació diferent a la del juliol”, va concloure. Per la seua banda, la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, va explicar que els socialistes fan “tot el possible” per evitar que es repeteixin les generals.

En paral·lel, la portaveu d’Unides Podem al Congrés, Ione Belarra, va urgir el PSOE a deixar-se estar d’“excuses” i li va demanar reprendre les negociacions de cara a un Govern de coalició. En aquest sentit, va qualificar d’“error” el “xantatge” dels socialistes.

D’altra banda, la portaveu de Ciutadans al Congrés, Inés Arrimadas, va descartar que els seus diputats facilitin un Govern de Pedro Sánchez. “El PSOE ja ha elegit els seus socis, encara que no es posen d’acord amb les cadires.” Igualment, la portaveu popular a la Cambra Baixa, Cayetana Álvarez de Toledo, va advertir que Sánchez serà l’únic responsable d’una repetició electoral.

Tot plegat mentre el Congrés aprovava ahir la compareixença de Sánchez per informar de les últimes cimeres europees, però no sobre la crisi de l’Open Arms. La negativa de PSOE i Unides Podem va bloquejar aquesta última iniciativa i serà finalment la vicepresidenta Calvo la que ofereixi explicacions a la Cambra Baixa.

Un alcalde de Bildu relleva la dimitida del PSOE a HuarteAlfredo Arruiz, d’EH Bildu, va aconseguir ahir recuperar per als abertzales l’alcaldia del municipi navarrès de Huarte gràcies al suport dels cinc regidors que va aconseguir a les eleccions del 26 de maig. L’alcaldessa anterior, la socialista Amparo López, va dimitir per convertir-se en directora general d’Interior del nou govern de Navarra. López era l’única edil del PSOE al consistori però va aconseguir l’alcaldia amb el suport de Navarra Suma i del Grup Independent de Huarte. Els socialistes encara no han nomenat substitut per a López, per la qual cosa PP i Cs acusen el PSOE de maniobrar per facilitar que EH Bildu governi Huarte pel seu suport en la investidura a María Chivite.

tracking