SEGRE

FINANÇAMENT INSTITUCIONS

La Generalitat porta l’Estat a la Justícia per l’impagament de més de 1.300 milions d’euros

El primer Consell Executiu del curs autoritza a començar els tràmits per presentar un recurs contenciós administratiu || Budó afirma que Galícia i Castella i Lleó aniran també als tribunals

El president, Quim Torra, ahir, a l’arribar al Consell Executiu amb alguns consellers.

El president, Quim Torra, ahir, a l’arribar al Consell Executiu amb alguns consellers.GOVERN DE LA GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tal com va avançar la setmana passada el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, el primer Consell Executiu del curs va donar ahir llum verda a l’inici dels tràmits per portar l’Estat als tribunals per l’impagament de 1.317 milions d’euros procedents de la recaptació d’aquest any i d’una part de l’IVA del 2017. Aquesta quantitat, segons va manifestar al finalitzar el conclave la portaveu del Govern català, Meritxell Budó, “pertany a l’administració catalana”. “L’Estat està obligat a complir amb els seus compromisos”, va manifestar, alhora que va criticar que l’Executiu socialista digui que està en funcions per justificar el retard en la transferència d’aquesta suma de diners a les arques de la Generalitat. “Es tracta d’una acció administrativa ordinària i legalment exigible. Sánchez intenta projectar els seus problemes interns sobre la resta d’administracions”, va afirmar la portaveu. Així les coses, Budó va assenyalar que el pas que ha fet la Generalitat era el previ “necessari” per poder presentar el contenciós administratiu contra l’Estat. En aquest sentit, va indicar que ja hi ha un informe dels serveis jurídics de la Generalitat que avala les tesis del Govern de Quim Torra i que fonamentarà el recurs que la Generalitat presentarà “en els propers dies”. Així mateix, en relació amb un altre informe, aquest de l’Advocacia de l’Estat i que ha esgrimit el Gabinet de Pedro Sánchez per no fer efectius els avançaments, va explicar que no ha estat “facilitat” a la Generalitat i que esperen que ho aconsegueixin els diputats a Madrid d’ERC i JxCat, que han sol·licitat accedir-hi. A més, va afegir que el departament d’Economia va demanar l’informe i Madrid no l’hi va fer arribar.

D’altra banda, Budó va assegurar que el Govern gallec, del PP, i el de Castella i Lleó, de coalició entre els populars i Ciutadans, també utilitzaran la via judicial per exigir el pagament de quantitats que l’Executiu central deu. Per la seua part, altres comunitats, com el País Valencià, van descartar anar als tribunals. El president de la Generalitat Valenciana, el socialista Ximo Puig, va dir que no veu “correcta” la via judicial.

Budó descarta avançar les eleccions catalanes com a resposta a la sentència del Suprem

El president de la Generalitat, Quim Torra, va traslladar ahir durant la reunió del Consell Executiu als membres del Govern que la seua aposta per la confrontació no exclou la via del diàleg per solucionar el conflicte entre Catalunya i l’Estat. Així ho va manifestar al finalitzar la trobada la portaveu del Govern, Meritxell Budó, que va subratllar que “confrontar democràticament no exclou accions de diàleg”.

D’altra banda, i sobre la sentència del Tribunal Suprem per l’1-O, va manifestar que “afrontar políticament un problema que és polític significa no cedir davant la repressió i significa no acceptar cap sentència que no sigui l’absolució”. En aquest sentit, Budó va assegurar que “no acceptarem cap sentència que no sigui l’absolució perquè si no seria una sentència absolutament injusta”. Arran d’això, va indicar que l’independentisme “treballa” per donar una resposta “conjunta” a la sentència. Tanmateix, va tancar la porta al fet que aquesta rèplica es tradueixi a anticipar les eleccions al Parlament. “No hi ha cap escenari que ens faci pensar que una resposta a la sentència sigui convocar eleccions”, va concloure.

Així mateix, va confiar que la manifestació independentista de la Diada es converteixi en la “primera resposta” a la resolució de l’alt tribunal. En paral·lel, l’ANC va informar ahir que ja hi ha 60.000 inscrits per a aquesta mobilització. A més, s’han venut 185.000 samarretes i hi ha un total de 460 autobusos programats.

tracking