SEGRE

La reina Isabel II aprova formalment la suspensió del Parlament britànic

Accepta la petició del primer ministre britànic, Boris Johnson, un polèmic pas que l’oposició titlla d’"antidemocràtic" i que bloqueja qualsevol temptativa per evitar un "brexit" sense acord

Johnson i la reina Isabel II.

La reina Isabel II aprova formalment la suspensió del Parlament britànicEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reina Isabel II va aprovar aquest dimecres formalment la petició del primer ministre britànic, Boris Johnson, de suspendre el període de sessions del Parlament a partir de la segona setmana de setembre. El Consell Privat de la cap d’estat del Regne Unit va indicar en un comunicat que les cambres quedaran prorrogades "no abans de dilluns 9 de setembre i no després de dijous 12 de setembre", fins el 14 d’octubre.

Es tracta d’un polèmic pas que l’oposició titlla d’"antidemocràtic" i que bloqueja qualsevol temptativa per evitar un "brexit" sense acord.

En un moment incert per a la política britànica, el líder tory ha generat un sisme polític en confirmar els seus plans de tancar els Comuns des de "la segona setmana de setembre" fins el 14 d’octubre, quan es durà a terme la cerimònia d’obertura de la nova legislatura, l’anomenat "Discurs de la reina". L’anunci ha enfurismat als grups opositors, que ahir mateix van anunciar la seua intenció d’explorar vies per evitar que el país deixi la Unió Europea el 31 d’octubre de males maneres, una opció que cada vegada sembla més propera.

Després de l’aturada estival, està previst que les sessions parlamentàries es reprenguin el proper 3 de setembre, però el nou calendari revelat avui deixa gairebé sense marge de maniobra als diputats contraris a un "divorci" abrupte per poder idear nous mecanismes legals amb què intentar bloquejar aquest escenari. En una missiva enviada avui per Johnson als parlamentaris per explicar-los les seues intencions, el "premier" va insistir que disposaran d’un "marge ampli" per poder debatre el "brexit" abans de la celebració del Consell Europeu del 17 i 18 d’octubre, que resultarà clau per a aquest país.

El polític ha assegurat que és "totalment incert" que després del seu anunci s’amagui una segona intenció de lligar les mans dels detractors del "no deal" i ha defensat que obeeix a la intenció del seu Govern de "tirar endavant una ambiciosa i valenta agenda legislativa" sobre la qual podran votar a l’octubre. En ella, va agregar, aconseguir un possible acord de "brexit" amb Brussel·les serà un dels "temes centrals" i "prioritaris". "Tinc la intenció de tirar endavant una nova, ambiciosa i valenta agenda legislativa per a la renovació del nostre país després del 'brexit'", va notificar.

tracking