SEGRE

Calvo, sobre l'Open Arms: "En cap moment va demanar un port espanyol"

La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo.

Carmen Calvo, sobre l'Open Arms: "En cap moment va demanar d'anar a un port espanyol"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha subratllat aquest dijous que l’Open Arms "mai, en cap moment", va demanar d’anar a un port espanyol malgrat que en unes altres tres operacions de rescat sí que va optar pel de Barcelona o Algesires (Cadis) malgrat no ser els més propers. Calvo, que ha comparegut en un ple extraordinari del Congrés a instàncies d’Unidas Podemos, ERC i Compromís, ha apuntat a més que fins el passat 16 d’agost, quan ja havien passat 16 dies des del primer dels tres rescats que va efectuar en aquesta missió, l’ONG "no explicita la situació interna que hi ha" a bord. L’última d’elles, ha recordat, salvant la vida a 39 immigrants el 12 d’agost quan sabia que Malta i Itàlia li havien negat un port.

"Aquell mateix dia, a l'Estret Salvament Marítim n’atenia 187. Si totes les vides són iguals, són iguals també totes les vides dels immigrants, no tenim cap diferència que fer", ha assegurat.

Va ser llavors quan Espanya es va posar en contacte amb Itàlia "per demanar ajuda i col·laboració", ha dit, i davant de la falta de resposta, el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va oferir a l’organització el port d’Algesires, que és el que compta amb "els instruments més ràpids" per rebre'l adequadament. No obstant això, el vaixell humanitari va declinar emprendre una travessia de cinc dies fins el port gadità per considerar-la "inviable" en les seues condicions, el que va propiciar una segona oferta per part de l’Executiu dels ports de les Balears per ser els més propers a la nau i que Proactiva Open Arms també la va rebutjar. No obstant, ha recordat la vicepresidenta, l’ONG sí que va acceptar anar a Algesires en dos ocasions el 2018 -una l’agost amb 87 immigrants i una altra el desembre amb més de 300-, i en una tercera al de Barcelona amb 60 davant del tancament dels port de Malta i Itàlia l’any passat, no sent cap el més proper i, per tant, no el més segur, ha afegit. "En aquest moment no ha demanat vindre a port espanyol, mai, en cap moment", sinó que ha estat el Govern espanyol el que li va oferir els seus ports "quan ha demanat ajuda perquè pogués vindre", ha conclòs Calvo.

Mentre els dies continuaven passant i les autoritats italianes "no aconseguien convèncer el seu ministre" de l’Interior, Matteo Salvini, que els autoritzés el desembarcament, Sánchez va donar l’ordre de noilejar l’Audaz perquè anés "cap al vaixell i portés tots els immigrants que quedaven, i així va passar", ha continuat. Tanmateix, va topar amb el "gir" que va fer als esdeveniments el fiscal d’Agrigento (Sicília) quan va ordenar, una vegada que el vaixell militar havia salpat de Rota (Cadis), el desembarcament urgent a l’illa italiana de Lampedusa dels 83 immigrants que quedaven a bord de l’Open Arms dels 163 que va arribar a auxiliar i que seran repartits entre Espanya, França, Alemanya, Portugal i Luxemburg.

Els 15 que corresponen a Espanya arribaran aquest divendres al voltant de les 8 a San Roque, segons ha dit Calvo, que ha apuntat que la Comissió Europea que va fixar el repartiment "va considerar que tenien una situació preferencial en reconeixement a l’esforç del Govern espanyol".

Amb tot, la vicepresidenta ha tret pit de la política migratòria desenvolupada per l’Executiu en els últims 14 mesos recalcant que "és un assumpte que no es pot abordar amb simplicitat ni en termes absolutament polaritzats". "El fenomen migratori és etern i recurrent", ha advertit per instar que es converteixi en un "assumpte d’estat sense pal·liatius", ha subratllat.

Calvo ha afegit que vol que la immigració sigui "ordenada i regular" i que no faci d’ella un element de "manipulació i demagògia" que fa sortir d’on mai no ha de sortir el racisme, la xenofòbia i els delictes d’odi".

tracking