SEGRE

NEGOCIACIÓ PARTITS

Iglesias acceptaria ara l’oferta del PSOE del juliol si Podem reté la política d’ocupació

Tot i que insisteix que és una proposta “injusta” per a la seua formació || Sánchez presentarà dimarts el programa per desbloquejar la investidura i Ábalos reitera que no hi haurà un Govern de coalició

El president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, ahir, al Congrés.

El president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, ahir, al Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, va assegurar ahir que, ara, acceptaria l’oferta per formar un Executiu de coalició que li van traslladar els socialistes el mes de juliol si, a més, inclogués dins de les competències de govern de la coalició morada les polítiques actives d’ocupació. Tanmateix, en declaracions a la Cadena SER, Iglesias va reiterar que la proposta del PSOE era “injusta” perquè no s’adequava a la representació electoral que havia obtingut Unides Podem a les eleccions generals del passat 28 d’abril. A més, va afirmar que, si finalment es repeteixen els comicis, els socialistes en seran els responsables. “Qui decideix que anem a eleccions és el PSOE, ells tenen la clau i si volen eleccions, n’hi haurà”, va manifestar, alhora que va acusar els de Pedro Sánchez de buscar “excuses” per evitar la coalició i formar un Gabinet monocolor. “El PSOE diu que no sóc de confiança i ja m’he apartat. Què mes volen? Volen que ens dissolguem? Volen que anem amb les mans al cap i de genolls?”, es va preguntar Iglesias, que va censurar que s’acusi Unides Podem de falta d’experiència a governar. “Felipe González tampoc tenia gaire experiència de Govern el 1982”, va concloure.

No obstant, el president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, va obviar les paraules d’Iglesias i va dir que està “esperançat” amb el nou programa que els socialistes han dissenyat per desbloquejar la investidura. El document, que inclou tres-centes propostes obtingudes a les reunions amb entitats de la societat civil i basades també el programa d’Unides Podem, serà presentat dimarts després de passar per la comissió executiva federal del PSOE dilluns. Sánchez va demanar “generositat, responsabilitat i altesa de mires” perquè el pròxim 10 de novembre no hi hagi repetició electoral perquè “els ciutadans no s’ho mereixen”. “El 28 d’abril passat, els espanyols van ser clars i van demanar un Govern del PSOE”, va defensar. Al seu torn, va rebutjar que la governabilitat quedi a mans “de forces independentistes que el que volen és trencar amb l’Estat espanyol”.

Ábalos va anunciar ahir que la reunió entre Sánchez i Iglesias tindrà lloc d’aquí a dos setmanes

Montero es compromet a transferir abans del 15 de desembre els diners que es deuen a les comunitats

Al contrari, el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va carregar contra Iglesias pel seu canvi de d’opinió respecte d’una proposta que, en el seu moment, va qualificar d’“humiliant”. “No acabo d’entendre-ho, deia que el que es va oferir el mes de juliol era humiliant, irrespectuós i gens seriós i ara resulta que està bé, em deixa perplex”, va manifestar els socialista. Igualment, el també secretari d’Organització del PSOE va anunciar que, la setmana que ve, Sánchez es veurà amb representants dels regionalistes càntabres i del PNB i que la trobada amb Iglesias tindrà lloc durant la segona setmana de setembre.

tracking