SEGRE

La justícia escocesa desestima temporalment paralitzar el tancament del Parlament britànic

Un grupo de personas se manifiesta frente al Palacio de Westminster, en Londres, en Gran Bretaña, este jueves, por la decisión del primer ministro británico, Boris Johnson, de bloquear el Parlamento

La justícia escocesa desestima temporalment paralitzar el tancament del Parlament britànicEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Sessions d’Edimburg va desestimar aquest divendres de forma temporal la demanda en contra de la suspensió del Parlament i va ajornar fins dimarts la vista en la qual dictaminarà si és legal la decisió adoptada pel Govern del primer ministre britànic, Boris Johnson. Durant una audiència que va durar mitja hora, el jutge lord Raymond Doherty va descartar emetre un "interdicte provisional", és a dir, avançar la seua decisió sobre la legalitat de la mesura, com li demanaven els demandants, amb el que aquests no han aconseguit, de moment, frenar els plans de Johnson.

El magistrat va assenyalar que preferia no pronunciar-se de forma preliminar abans que hi hagués una vista completa per escoltar els arguments de totes les parts, per la qual cosa va avançar la sessió prevista per al 6 de setembre a dimarts vinent. "No estic satisfet que s’hagi demostrat que existeix la necessitat d’un veredicte provisional en aquesta etapa", va assenyalar i va afegir que en el nom de l’"interès de la justícia i del públic" era convenient que el cas fos procedent més aviat que tard.

En una vista celebrada ahir dijous, Aidan O’Neill va exposar els arguments dels parlamentaris i Roddy Dunlop va actuar en representació de l’Executiu britànic, després del que lord Doherty va avançar que es pronunciaria aquest divendres.

El tribunal civil de major rang d’Escòcia es va pronunciar així davant de la demanda presentada per un grup de més de 70 diputats britànics, que, el mes passat, va demanar que es pronunciés lsobre si és legal clausurar la Cambra dels Comunes per evitar que els detractors d’un "brexit" (sortida del Regne Unit de la Unió Europea) sense acord puguin frenar-lo.

Entre els signants de la demanda, que encapçala la diputada del Partit Nacionalista Escocés (SNP) Joanna Cherry, hi ha també la líder dels Liberals Demòcrates, Jo Swinson, diversos parlamentaris laboristes i independents i l’activista Jo Maugham, de l’associació contrària al "brexit" "The Good Law Project". Amb la decisió de Johnson de paralitzar l’activeu de la Cambra dels Comunes entre el 10 de setembre i el 14 d’octubre, els opositors d’un "brexit" sense acord amb prou feines tindran temps fins el 31 d’octubre per debatre i votar un eventual nou pacte que permeti la sortida ordenada del club comunitari.

La maniobra de Johnson ha generat un gran enrenou en l’àmbit polític i al carrer, i tant l’oposició com membres del Partit Conservador consideren que es tracta d’un acte "antidemocràtic".

tracking