SEGRE

REGNE UNIT NEGOCIACIONS

La maniobra de Johnson provoca les primeres renúncies entre els ‘tories’

Més d’un milió de firmes contra la suspensió del Parlament || La presidència de la Unió Europea demana a Londres garantir la base democràtica en el Brexit

Protestes als voltants de Downing Street per les decisions del primer ministre Boris Johnson.

Protestes als voltants de Downing Street per les decisions del primer ministre Boris Johnson.KIRSTY O’CONNOR/PA WIRE/DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La decisió del primer ministre britànic, Boris Johnson, de suspendre fins al mes d’octubre el Parlament va provocar ahir les primeres dimissions a les files del govern i del Partit Conservador. El primer a fer el pas va ser el representant del Govern a la Cambra dels Lords, George Young, que a la seua carta de dimissió al president de la Cambra Alta explica el seu malestar pel moment i la durada de la suspensió i el seu motiu.

Poc després va arribar la renúncia de la líder tory a Escòcia, Ruth Davidson, si bé en el seu cas era un pas que ja s’esperava, tenint en compte que és una de les principals defensores de la permanència del Regne Unit a la Unió Europea dins del partit. Per la seua banda, el Tribunal de Sessions d’Edimburg té previst anunciar avui si considera legal la decisió de Johnson de suspendre el Parlament britànic. Des de Londres, el líder del Partit Laborista britànic, Jeremy Corbyn, va assegurar que a partir de dimarts que ve, data de tornada a la feina a la Cambra dels Comuns, intentarà “detenir políticament” Johnson per impedir una sortida sense acord de la UE.

Més d’un milió de ciutadans del Regne Unit ja han firmat una petició popular per instar el primer ministre a no suspendre durant cinc setmanes el Parlament. La sol·licitud en línia aviat va arribar a les 100.000 firmes necessàries perquè s’hagi de sotmetre a debat a la Cambra dels Comuns.

Per la seua banda, el ministre d’Exteriors de Finlàndia, Pekka Haavisto, el país del qual presideix aquest semestre el Consell de la Unió Europea, va instar el Regne Unit a “garantir una base democràtica” i “de la majoria” en tota decisió que prengui sobre el Brexit. “Es prenguin les decisions que es prenguin, és molt important garantir una base democràtica i una base de la majoria”, va assenyalar Haavisto.

Així mateix, el negociador en cap de la Unió Europea per al Brexit, Michel Barnier, per la seua part, va garantir que el bloc protegirà “en totes les circumstàncies” –inclòs un divorci caòtic entre el Regne Unit i la UE– els interessos dels seus ciutadans, així com la pau a l’illa d’Irlanda perquè és el seu “deure i responsabilitat”.

tracking