SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

Sánchez només es presentarà a una altra investidura si té vots necessaris que la recolzin

El Govern socialista fia evitar les eleccions al fet que Podem doni suport a un acord programàtic i no una coalició: “Els trens passen” || Celaá afirma que el PSOE no està en campanya però Ábalos diu que sí

Pedro Sánchez, i la seua esposa, Begoña Gómez, al sortir de l’hospital Quirón Salud Madrid, després de visitar ahir el rei Joan Carles.

Pedro Sánchez, i la seua esposa, Begoña Gómez, al sortir de l’hospital Quirón Salud Madrid, després de visitar ahir el rei Joan Carles.EFE/ MARISCAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern en funcions, Pedro

Sánchez

El ministeri d’Hisenda apunta que no pot pagar les comunitats perquè està en funcions

, només es presentarà a una nova investidura al setembre “si compta amb els vots que li donin suport”, segons va assegurar ahir la portaveu de l’Executiu, Isabel Celaá. A la roda de premsa després del Consell de Ministres, Celaá va descartar, d’aquesta manera, que Sánchez pugui tornar a sotmetre’s a una investidura, després de la fallida del mes de juliol, sense comptar amb prou suports perquè tiri endavant. A més, va insistir que l’oferta d’un Govern de coalició a Unides Podem “ja no és sobre la taula” i és un tren que ha passat, per la qual cosa l’alternativa que ara plantegen els socialistes per aconseguir el suport de la formació morada és un acord programàtic, partint del document que Sánchez presentarà dimarts.

Celaá està esperançada amb el fet que hi pot haver un acord i hi ha prou temps per assolir-lo perquè, tal com va recordar, el mateix líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, va dir aquest dijous en una entrevista que es pot aconseguir “en hores” i “hi haurà més que hores, hi haurà setmanes”, va puntualitzar, per negociar.

I serà partint d’un projecte “que conté part del programa” de la mateixa formació morada, per la qual cosa “tot convidaria a pensar que Unides Podem, veient-se reflectit”, actuarà “responsablement” i podrà acceptar-lo ja que “redundarà en benefici de la ciutadania”, segons Celaá.

Actualment, el que hi ha sobre la taula és un pacte programàtic, una “oferta seriosa per a un Govern que serveixi Espanya”, i “no es pot tornar al temps passat, que mai va ser millor, perquè els trens passen”, va reiterar la portaveu de l’Executiu del PSOE.

En relació amb les reunions de Sánchez per buscar els suports per a una possible nova investidura, la ministra en funcions va apuntar que la setmana que ve “tot fa pensar” que es produiran les trobades amb el PRC i el PNB.

Davant de les crítiques de l’oposició, que veuen Sánchez ja en actitud de campanya electoral, la portaveu del Govern va dir que “no hi ha tal”, sinó que continuen treballant per configurar al setembre un nou Executiu, per la qual cosa no se n’han anat de vacances, “més que tres dies pel pont del 15 d’agost.

Tanmateix, el secretari d’Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, al ser preguntat si el PSOE ja ha començat la campanya amb vista a unes eleccions, va indicar que un partit polític “sempre està en campanya perquè intenta satisfer el que s’espera d’un govern.

Això sí, va assegurar que és millor fer campanya electoral “procurant béns que no generant mals”.

Una de les tasques que hauran de portar a terme serà fixar el dia del ple per a la compareixença del president en funcions, Pedro Sánchez, sobre els acords aconseguits en les dos últimes cimeres europees, celebrades entre els mesos de juny i juliol passats.

El Partit Popular ha presentat una iniciativa al Congrés dels Diputats perquè el Govern ofereixi a les comunitats autònomes crèdits sense interessos perquè ingressin el finançament que els deu aquest any i la devolució dels quals es compensi després amb les entregues a compte que el Govern central ha d’alliberar.

Els populars han registrat una proposició per al debat i votació a la Cambra que conté aquesta proposta i detalla els fons que Hisenda va incloure al projecte de Pressupostos de l’any 2019 que no va aconseguir aprovar. En total, 6.680 milions d’euros entre les quinze comunitats que participen en el sistema de finançament, a més de Ceuta i Melilla.

Els populars afegeixen a la iniciativa que el Govern també ha de compensar les autonomies amb 2.496 milions més per un ajustament a l’IVA de l’any 2017 que els ha d’abonar. Insta a més l’Executiu a convocar de forma urgent un Consell de Política Fiscal i Financera en el qual tots els responsables d’Hisenda busquin una solució al bloqueig dels fons.

Diversos governs autonòmics han denunciat que afronten problemes de tresoreria aquest tram final de l’any al rebre menys finançament del que havien previst. Al no aprovar-se el projecte de Pressupostos de l’Estat per aquest 2019, no s’han actualitzat aquestes entregues i estan rebent menys fons.

El Congrés comença dimecres a marcar l’agenda del setembreEl Congrés començarà a omplir l’agenda del setembre a partir de les reunions de la Mesa i de la Junta de Portaveus previstes per dimecres que ve. Fonts parlamentàries van informar que aquell dia tindran lloc, primer, la reunió de la Mesa, i tot seguit, la de la Junta de Portaveus, que és l’òrgan encarregat de fixar les ordres del dia dels plens que puguin convocar-se.

tracking