SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Torrent proposa un Govern de concentració i Quim Torra no descarta investir Puigdemont

Dos propostes diferents des de files d’ERC i JxCat per respondre a la futura sentència de l’1-O || Cimera independentista a Suïssa amb els exiliats a Waterloo i aquest país per analitzar la situació

Imatge d’arxiu del president del Parlament, Roger Torrent i el de la Generalitat, Quim Torra.

Imatge d’arxiu del president del Parlament, Roger Torrent i el de la Generalitat, Quim Torra.PERE FRANCESCH/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Parlament, Roger Torrent, aposta per un govern de concentració sobiranista com a resposta a la sentència de l’1-O. En una entrevista a l’ACN, Torrent va assenyalar que el cap del Govern, Quim Torra, ha de tenir “forçosament” aquesta fórmula sobre la taula i que, si es dóna l’ocasió, s’ha de poder materialitzar. Ara bé, creu que no s’han de descartar altres possibilitats, com unes eleccions.

El Govern de concentració, “una bona fórmula”, representaria “el 80 per cent” de la societat i comptaria amb els que comparteixin una “agenda republicana”, amb un vessant social, un discurs antirepressió i una voluntat de solucionar democràticament el conflicte. Aquesta opció serviria per “enfortir” la institució i, alhora, fer visible “la foto del 3-O”.

Pisarello està “disposat a parlar” del Govern de concentració sobiranista proposat per Torrent

La sentència representarà el final d’un cicle polític i n’obrirà un altre, segons Torrent, en què s’enforteixen les institucions i els lideratges. Una opció que el president de la cambra catalana posa sobre la taula és un govern de concentració que impliqui “la gran majoria de catalans, el 80 per cent, que estan en contra de la repressió i que volen una solució democràtica”. Aquesta opció, segons aquests criteris “d’agenda republicana”, inclourien els comuns i la CUP. Si el govern de concentració “no és possible, les eleccions no es poden descartar”, va afirmar el polític d’ERC.

Per la seua part, Torra va demanar a Torrent que el Parlament s’impliqui en la resposta a la sentència de l’1-O perquè les dos institucions –Generalitat i Parlament– liderin el període posterior a la decisió del Tribunal Suprem. “Totes les institucions hauran de liderar amb l’exemple en el període de confrontació democràtica”, van destacar fonts de Presidència. Torra afirma que totes les institucions hauran de liderar la reacció a la sentència, també el Parlament, tenint en compte la possible condemna contra diputats elegits per a aquesta legislatura.

En aquest sentit, diversos diputats i senadors electes de JxCat veuen “perfectament compatible” formar un govern de concentració sobiranista que enforteixi la Generalitat i, a més, tornar a investir Carles Puigdemont. En paral·lel, Suïssa acull des de divendres una reunió de l’independentisme per preparar la Diada i la resposta a les sentències, amb els mateixos Torra i Puigdemont, a més de Marta Rovira (ERC), Anna Gabriel (CUP) i representants de l’ANC i Òmnium.

El diputat d’En Común-Podem, Gerardo Pisarello, es va mostrar “disposat a parlar” del govern de concentració sobiranista proposat pel president del Parlament.

En aquest sentit, el dirigent socialista va celebrar les veus d’Esquerra que fan una aposta per la negociació: “Són benvingudes i van en la direcció correcta”, va afegir el secretari. A més, es compromet a fer, des de les files socialistes, el que es pugui per “reforçar” aquesta via.

La portaveu de Cs al Parlament, Lorena Roldán, ha tret profit del paper de la formació taronja per fer front a l’independentisme. “Cs és la casa gran del constitucionalisme a Catalunya”, segons va dir en una entrevista a ACN, on també va afirmar que socialistes i populars han deixat de ser constitucionalistes. De fet, Roldán considera que aquest sentiment està representat “únicament” pel seu partit. A més, Roldán va mantenir que la formació taronja no es diluirà en cap coalició amb el PP a Catalunya durant la pròxima cita electoral a la cambra catalana. “El constitucionalisme a Catalunya està representat únicament per Cs”, va defensar Roldán a l’entrevista, per després argumentar que PSC i PPC han mirat “cap a un altre costat” i han fet “concessions” en el nacionalisme durant els últims trenta anys. Les paraules de la dirigent taronja no van agradar entre els populars. El president del PP català, Alejandro Fernández, va retreure a Roldán les paraules en un tuit assegurant que el seu partit “va cometre errors a Catalunya” en el passat però que els rectificaran. Així mateix, va retreure a Roldán que ella també “en va cometre algun, cadeneta inclosa”, amb referència a la seua participació en la via catalana del 2013. “Reclames el teu dret a rectificar. Només tu el tens?”, va preguntar el popular. Hores després, Roldán es va queixar que a les festes de Vilafranca del Penedès l’ajuntament va desplegar una gran pancarta de “República catalana”.

Salvador Illa: “Un Executiu de concentració ho empitjorarà tot”El PSC creu que un govern de concentració sobiranista, com el que ha plantejat el president del Parlament per respondre a la sentència i que podria incloure els comuns o la CUP, “ho embolica tot més”. El secretari d’organització, Salvador Illa, va considerar que el Govern, de JxCat i ERC, està “barallat” i que no fa la tasca que li correspon. “Si n’hi ha dos que estan barallats, no sé si posar-ne quatre ho arreglarà o ho empitjorarà més”, va qüestionar. Illa va lamentar les crides a la “confrontació” perquè considera que s’ha provat que no funcionen, com tampoc la via unilateral ni “la bronca permanent” de Ciutadans, i va defensar el diàleg “dins de la llei i l’acord”.

Imatge d’arxiu del president del Parlament, Roger Torrent i el de la Generalitat, Quim Torra.

Imatge d’arxiu del president del Parlament, Roger Torrent i el de la Generalitat, Quim Torra.PERE FRANCESCH/ACN

tracking