SEGRE

BREXIT NEGOCIACIONS

La Unió Europea descarta eliminar la salvaguarda d’Irlanda del Nord

El negociador en cap del Brexit assegura que si el Regne Unit se’n va hi haurà un pas fronterer || Adverteix que, si hi ha ruptura, no hi haurà “miniacords puntuals”

El negociador en cap del Brexit per la UE, Michel Barnier.

El negociador en cap del Brexit per la UE, Michel Barnier.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El negociador en cap per al Brexit de la Unió Europea (UE), Michel Barnier, va descartar ahir que Brussel·les accepti la demanda de Londres d’eliminar la clàusula de salvaguarda per evitar una frontera a Irlanda del Nord. En un article publicat al diari The Sunday Telegraph, Barnier va assegurar que aquesta disposició representa la “màxima flexibilitat” que la UE pot oferir al Regne Unit a l’acord de sortida del bloc comunitari.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, exigeix la supressió d’aquesta salvaguarda, al considerar que deixarà el país lligat a la normativa comunitària durant anys en contra de la seua voluntat. La Unió Europea, tanmateix, considera que aquest mecanisme assegura que es compliran els acords de pau del 1998 a Irlanda del Nord, que requereixen que no hi hagi un pas fronterer en aquesta regió britànica i la República d’Irlanda.

El premier britànic no vol un pas fronterer per no deixar lligat el país a la normativa comunitària

“Hem tingut un intens diàleg entre els estats membres de la UE sobre la necessitat de garantir la integritat del mercat únic i mantenir aquesta frontera completament oberta. En aquest sentit, la salvaguarda és la màxima flexibilitat que la UE pot oferir a un estat no membre”, va assenyalar Barnier. Davant de la demanda de Johnson de retirar el mecanisme de seguretat, el negociador comunitari assegura que no se sent “optimista” sobre la possibilitat d’evitar una ruptura no negociada amb el Regne Unit el pròxim 31 d’octubre, la data límit per ratificar un acord.

“La UE està a punt per explorar totes l’avingudes que el Regne Unit pugui presentar que siguin compatibles amb l’acord”, va recalcar Barnier. També va afegir que “el Regne Unit ha arribat al moment de la veritat i ha de decidir si abandona la UE amb un acord o sense. Si tria aquesta segona opció, vol dir que no hi haurà un període de transició”. Va assegurar així mateix que en cas d’una ruptura abrupta Brussel·les no pactarà amb Londres “miniacords” per pal·liar els possibles efectes negatius per al Regne Unit.

“Busca garantir que no ens n’anem sense acord i això requerirà una pròrroga. La durada de la pròrroga és secundària, francament. Senzillament hem d’evitar anar-nos-en sense acord”, va apuntar Starmer. La proposta no té garantida l’aprovació al Parlament, ja que aquesta qüestió és transversal als partits i hi ha rebuig del Brexit salvatge tant al Partit Laborista, com entre les formacions minoritàries i els conservadors.

L’oposició plantarà cara aquesta setmana a Boris Johnson? Els diputats contraris a un Brexit sense acord presentaran aquesta setmana una proposta de llei per evitar que es consumi aquesta opció, segons va anunciar ahir el portaveu del Partit Laborista per al Brexit, Keir Starmer. L’objectiu és evitar que Johnson “ens tregui de la UE sense acord”, va explicar Starmer, que no va voler entrar en detalls de la proposta.

tracking