SEGRE

POLÍTICA REGNE UNIT

El Parlament britànic es rebel·la contra Boris Johnson

El conservador perd la majoria a la Cambra dels Comuns || Els diputats aproven tramitar una llei contra un Brexit dur

Johnson, ahir a la sortida del 10 de Downing Street.

Johnson, ahir a la sortida del 10 de Downing Street.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de Boris Johnson va perdre ahir la majoria a la Cambra dels Comuns després de la deserció d’un diputat que es va passar a les files del Partit Liberal Demòcrata en ple debat parlamentari, un canvi simbòlic que amenaça l’estabilitat de l’Executiu. El gest el va protagonitzar Phillip Lee, un antic secretari de Justícia tory que va votar a favor de la permanència del Regne Unit a la Unió Europea al referèndum del 2016. En ple discurs de Johnson, i davant de l’estupor dels diputats, va creuar la sala per asseure’s al costat dels liberaldemòcrates. Va dir que ho feia en protesta per la intenció del Govern de “perseguir de forma agressiva un Brexit nociu sense cap principi”. Segons el seu parer, Johnson “està posant en perill les vides i les llars innecessàriament i arriscant sense motiu la integritat del Regne Unit”.

Amb aquesta deserció, el Govern s’ha quedat amb només 319 diputats –309 del Partit Conservador i deu del Partit Unionista Democràtic (DUP)–, un per sota dels 320 que sumarien les formacions de l’oposició.

El primer ministre convocarà eleccions si el Parlament veta un divorci ‘dur’ de la UE

El líder opositor, Jeremy Corbyn, va utilitzar la deserció com a argument polític contra Johnson, al qual va advertir que el seu Executiu “no té mandat, no té moral i, des d’avui, no té majoria”.

Poc després, el president de la Cambra dels Comuns va autoritzar un debat d’urgència sobre el Brexit. El Parlament es va rebel·lar contra Boris Johnson i va aprovar que es comenci a tramitar una llei que impedeixi una sortida sense acord de la Unió Europea.

Per 328 vots a favor i 301 en contra, els diputats van arrabassar al Govern el control de l’agenda parlamentària per poder debatre a partir d’avui, per un procediment d’urgència, una legislació que forci Johnson a sol·licitar una pròrroga del Brexit si no s’assoleix un pacte abans del 31 d’octubre. El primer ministre, per la seua part, presentarà una moció perquè el Parlament decideixi si es convoquen eleccions anticipades en cas que s’aprovi finalment una llei que veti un Brexit dur.

tracking