SEGRE

Puigdemont rebutja eleccions i segueix "a disposició del Parlament per ser investit

Torra i Puigdemont aquest dimecres a Brussel·les.

Puigdemont rebutja eleccions i segueix "a disposició del Parlament per ser investitEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha rebutjat aquest dimecres una convocatòria electoral en resposta a la sentència del Tribunal Suprem contra els impulsors de l’1-O i ha afirmat que segueix "a disposició del Parlament" si la cambra considera que l’ha d’investir president. Ho ha dit en una roda de premsa acompanyat del president de la Generalitat, Quim Torra, i dels president de JxCat al Congrés i al Parlament, Laura Borràs i Albert Batet respectivament, després d’una reunió a Brussel·les (Bèlgica) amb diputats, senadors i consellers del seu partit.

Puigdemont ha iniciat la seua intervenció abordant un eventual avançament electoral com a possible resposta a la sentència --tal com han plantejat alguns dirigents d’ERC-- i ha conclòs que "l’enfortiment de les institucions no és compatible amb les presses electorals". "Una de les conclusions de tots els diputats del grup és que les institucions s’han de reforçar i les eleccions debilitarien les institucions. En un cicle que va a vindre presidit per una condemna al Govern i al Parlament de Catalunya, tant Govern com Parlament han de respondre forts i ara tenim una majoria clara", ha conclòs.

Preguntat per si descarta ser investit president de la Generalitat, ha subratllat: "Des del 22 de desembre estic a disposició del Parlament de Catalunya. Molt especialment des del 30 de gener del 2018, estic a disposició del Parlament de Catalunya. Fins i tot després de la meua suspensió el juliol de l’any passat, continuo estant a disposició del Parlament de Catalunya". Amb tot, Puigdemont espera que es resolguin les seues al·legacions judicials per no poder exercir com a eurodiputat: va sortir escollit a les eleccions, però no va acudir a la Junta Electoral Central a recollir la seua acta per tenir una ordre de detenció i no ha pogut exercir a l’Eurocambra. "En el moment que sigui eurodiputat, com és incompatible, hauré de prendre una decisió, ara estic amb la meua defensa per poder representar un milió de catalans que no tenen ningú que els representi", ha dit.

També en resposta als periodistes sobre si des del Parlament tornaran a intentar investir Puigdemont, Torra ha recordat que va assumir la Presidència amb dos objtivos clars: "Un és la restitució del president Puigdemont i l’altre fer tots els esforços per arribar a la constitució catalana", encara que ha insistit que ara la prioritat de Puigdemont és que se li reconegui com a eurodiputat. "Estem concentrats en això, però és evident que l’objectiu d’investir Puigdemont continua allà", ha afegit el president, que també ha criticat que els que van votar Puigdemont en les eleccions europees no tinguin representant a l’Eurocambra.

Torra i Puigdemont criden a reprendre iniciativa independentista després de sentència

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i l’expresident Carles Puigdemont van apel·lar aquest dimecres a reprendre la iniciativa independentista després de la sentència pel judici del "procés", prevista per a l’octubre i que per a ells marcarà el final d’un cicle. "Tancat aquest cicle, amb la sentència que ja serà ferma, crec que el moviment independentista deu (...) reprendre la iniciativa", va dir Puigdemont en roda de premsa juntament amb Torra, al terme d’una reunió de dos dies a Brussel·les en la que van participar dirigents i càrrecs electes del partit Junts per Catalunya (JxCat).

L’expresident va explicar que reprendre la iniciativa suposarà donar una "combinació de respostes", no només de tipus "polític" i "institucional" sinó també "ciutadà". En aquest context, va explicar que "per això també des del moviment independentista parlem, entre tots" i "posem a sobre de la taula el nostre punt de vista que de vegades no té per què ser coincident, però que va en la mateixa direcció". Segons Puigdemont, aquest serà el nou "paradigma" després de la sentència contra els encausats del "procés".

Per la seua part, Torra va convidar els ciutadans catalans a "participar massivament" en la pròxima "Diada" de l’11 de setembre, que tindrà com a lema "Objectiu independència", per "expressar massivament aquest suport i objectiu". "La resposta a les sentències comença ja l’11 de setembre", va dir Torra, que va indicar d’altra banda que no tem quedar inhabilitat com a conseqüència del judici per desobediència que se celebrarà el 25 i 26 de setembre.

El president català serà jutjat per desobediència a la Junta Electoral (JEC), per no retirar a temps llaços grocs i símbols partidistes en edificis públics en campanya electoral, i la Fiscalia demana un any i vuit mesos d’inhabilitació per a l’exercici de funcions de govern, amb la qual cosa no podria seguir al capdavant del Govern de la Generalitat si fos condemnat.

tracking