SEGRE

POLÍTICA REGNE UNIT

El Parlament veta el Brexit dur de Johnson i convocar eleccions

La Cambra dels Comuns infligeix tres derrotes en dos dies al primer ministre || Aprova una llei per obligar-lo a demanar un nou ajornament del ‘divorci’ a la UE

El primer ministre britànic, Boris Johnson, durant la seua intervenció al Parlament, ahir.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, durant la seua intervenció al Parlament, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va patir ahir la seua tercera derrota parlamentària en tot just dos dies després que la Cambra dels Comuns rebutgés la seua proposta d’abandonar la Unió Europea l’1 d’octubre sense que hi hagi un acord i al no prosperar la seua moció de convocar eleccions anticipades el 15 d’octubre. Abans d’aquesta última votació, els diputats anglesos van aprovar una llei que, a falta del vistiplau de la Cambra dels Lords, obligarà Johnson a sol·licitar una pròrroga del Brexit fins al 19 d’octubre.

Quant a la moció per convocar eleccions, el Govern necessitava que almenys 434 diputats, dos terceres parts de la Cambra, li donessin suport. Tanmateix, es va saldar amb 298 vots a favor i 56 en contra, en un escenari marcat per l’abstenció de gran part dels legisladors.

Johnson, partidari de treure el Regne Unit de la UE el 31 d’octubre costi el que costi, havia ofert les eleccions com a pla B davant de les crítiques de l’oposició i d’un grup de dissidents tories. Així mateix, va dir que la llei per sol·licitar la pròrroga del Brexit suposava una “rendició” davant Brussel·les i que limitava el marge de negociació de Londres.

Després de la seua tercera derrota parlamentària consecutiva, el primer ministre va criticar la postura del líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, a qui va descriure com “el primer líder de l’oposició en la història democràtica del país que rebutja una invitació a les eleccions”. Segons el seu parer, aquest rebuig es deu al fet que “no creu que pugui guanyar”, si bé va instar Corbyn a “reflexionar” de nou sobre la proposta.

Per la seua part, el líder de l’oposició al Parlament britànic va apuntar que si bé no s’oposa a la convocatòria electoral abans hi ha d’haver garanties formals que no hi haurà en cap cas un divorci abrupte entre Londres i Brussel·les, que passa almenys per esperar la promulgació de la llei que està en plena tramitació.

D’altra banda, la Justícia escocesa va donar ahir a Johnson la seua primera victòria legal després que dictaminés que va actuar legalment al decidir suspendre temporalment el Parlament, entre el 10 de setembre i el 14 d’octubre, al considerar que “no vulnera cap llei”.

tracking