SEGRE

POLÍTICA REGNE UNIT

“Preferiria estar mort en una cuneta abans que endarrerir el Brexit”

Boris Johnson rebutja demanar un altre ajornament a la Unió Europea || El seu germà dimiteix dels seus càrrecs a l’estar dividit entre “la família i la nació”

Boris Johnson i el vicepresident nord-americà Mike Pence.

Boris Johnson i el vicepresident nord-americà Mike Pence.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, va insistir ahir que no té intenció de retardar la sortida de la Unió Europea, malgrat la llei aprovada a la Cambra dels Comuns per forçar-lo a fer-ho, i va considerar que unes eleccions són l’única via per desbloquejar el Brexit. “Francament, no veig cap altre camí”, va dir Johnson, que va assegurar que preferiria estar “mort en una cuneta” abans que sol·licitar una pròrroga més enllà del 31 d’octubre, tal com li exigirà la llei. Per aconseguir la convocatòria electoral, l’Executiu britànic ha d’aconseguir el suport de dos terceres parts de la Cambra. Tanmateix, dimecres passat es va quedar lluny d’aquest llindar de 434 diputats a l’obtenir únicament el suport de 298.

El líder laborista Jeremy Corbyn, va afirmar que donarà llum verda a unes eleccions quan la llei per obligar el Govern a demanar una pròrroga hagi conclòs tots els tràmits parlamentaris.

Enmig de la crisi política en la qual intenta seguir a la superfície Johnson, la seua imatge va rebre un nou cop amb la dimissió del seu germà Jo com a secretari d’Estat d’Universitats i Ciència i com a diputat conservador a l’anteposar l’“interès nacional” a la “lleialtat familiar”.

El germà del primer ministre va votar a favor de la permanència a la Unió Europea en el referèndum del juny del 2016, mentre que Boris va liderar la campanya per la sortida del bloc.

David Cameron va fitxar Jo Johnson per al seu Govern el 2015 i Theresa May el va mantenir al seu lloc com a secretari d’Estat d’Universitats, fins a la seua dimissió en la fase final de negociació del Brexit.

A finals de juliol, tanmateix, va accedir a tornar quan Boris Johnson es va instal·lar a Downing Street.

La Comissió va recordar que, en tot cas, la decisió final l’haurien de prendre els vint-i-set estats membres.

La UE necessitaria una “bona raó” per acceptar una nova data ? La Unió Europea només acceptaria una nova pròrroga del Brexit si el Regne Unit la demanés i argumentés amb “una bona raó”, segons va explicar ahir la Comissió Europea, que no va valorar si uns nous comicis complirien aquesta condició.

tracking