SEGRE

POLÍTICA BREXIT

L'oposició es conjura per poder frenar l'avanç electoral de Johnson

La Cambra dels Lords aprova la llei per evitar un ‘divorci’ de la UE sense consens || El primer ministre insisteix que “aniré a Brussel·les i aconseguiré un acord”

Boris Johnson se les va haver ahir amb aquest toro en la visita a la ciutat escocesa d’Aberdeen.

Boris Johnson se les va haver ahir amb aquest toro en la visita a la ciutat escocesa d’Aberdeen.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els partits de l’oposició al Regne Unit van acordar ahir que continuaran bloquejant per ara l’avanç electoral que reclama el primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, que partiria com a favorit en uns comicis.

El cap de Govern necessita el suport de dos terços de la Cambra dels Comuns per avançar unes eleccions, un beneplàcit que ja li va ser negat dimecres passat.

El líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, va afirmar llavors que donaria el seu vistiplau a unes eleccions una vegada que la llei per impedir un Brexit sense acord, que ahir va rebre el suport de la Cambra dels Lords, rebés la firma de la reina Isabel II, un fet que pot ocórrer dilluns. Però ara els laboristes han decidit variar la seua estratègia i afegir-se a una aliança amb altres forces opositores per poder vetar uns comicis.

Laboristes, liberaldemòcrates, nacionalistes escocesos (SNP) i gal·lesos (Plaid Cymru) van coincidir que no recolzaran unes eleccions que se celebrin abans que es materialitzi l’extensió del termini de sortida del país de la Unió Europea.

El cap de Govern considera que l’amenaça d’un Brexit dur, un escenari que pot danyar tant el Regne Unit com la UE, és la seua principal carta negociadora per obtenir més concessions dels 27 socis comunitaris restants. Johnson ha assegurat aquesta setmana que hi ha hagut “progressos” pel que fa a les negociacions amb Brussel·les, on l’enviat del Govern britànic per al Brexit, David Frost, ha continuat mantenint contactes. De moment, no obstant, no hi ha hagut signes que la Unió Europea estigui disposada a suprimir de l’acord de sortida la clàusula per poder evitar una frontera a Irlanda del Nord, la principal exigència del mandatari britànic.

De moment, el líder conservador va aconseguir que el Tribunal Superior de Londres desestimés una demanda contra la suspensió excepcional de l’activitat parlamentària a partir de dimarts vinent.

D’altra banda, Johnson descarta dimitir. “Aniré a Brussel·les i aconseguiré un acord”, defensava ahir, i diu que s’“esforçarà a fons” per evitar la independència d’Escòcia.

tracking