SEGRE

ÒBIT POLÍTICA

Mor Mugabe, l'home que va monopolitzar Zimbàbue 37 anys

D’heroi de la independència a derrocat d’un cop militar

Mugabe va dirigir Zimbàbue amb mà de ferro.

Mugabe va dirigir Zimbàbue amb mà de ferro.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de Zimbàbue Robert Mugabe, una figura clau de l’alliberament d’aquest país de l’Àfrica meridional que, després de la independència, va monopolitzar el poder durant gairebé quatre dècades, va morir ahir als 95 anys en un hospital de Singapur, en el qual estava ingressat des del mes d’abril passat. “Amb gran tristesa, anuncio la mort del pare fundador i expresident de Zimbàbue Robert Mugabe”, va informar l’actual president del país, Emmerson Mnangagwa, a través del seu compte de Twitter.

El seu país, que travessa una greu crisi econòmica, va rebre la notícia en calma i una reacció de dol massiu sembla poc probable, atesa la falta de llibertats, la repressió i la ruïna que van caracteritzar el seu mandat. Tampoc s’espera una reacció d’ira o de catarsi col·lectiva com la que va succeir després del cop militar que desembocaria en la dimissió de Mugabe el mes de novembre del 2017 després de 37 anys al poder, amb milers de zimbabuesos al carrer clamant per un futur democràtic per al país.

Repressor de l’oposició i guanyador d’eleccions de dubtosa credibilitat fins a la seua deposició el 2007

Nascut l’any 1924 a prop de Harare, fill d’un fuster i una mestra, Mugabe va començar la seua lluita política als 36 anys i va militar en diversos grups de la incipient lluita per la independència del Regne Unit. A les primeres eleccions es va convertir en el cap de Govern de la nova República, càrrec que va ser abolit el 1987 per crear el de president, i va ostentar el poder fins al cop del 2017.

El seu règim va estar caracteritzat per la repressió dels seus opositors, per eleccions de dubtosa credibilitat, la falta de llibertats per al seu poble i la ruïna de l’Estat zimbabuès. Va prendre decisions molt polèmiques, com per exemple les expropiacions, iniciades l’any 2000, de milers de granges a propietaris blancs en una reforma agrària caòtica.

tracking