SEGRE

INNOVACIÓ INSTITUCIONS

El Govern català crea un sistema propi d'identitat digital per "empoderar"

Basat en la tecnologia ‘blockchain’, licita el desenvolupament d’aquest nou model per 550.000 € || El conseller Puigneró nega que sigui una espècie de DNI català

El president Torra i el conseller Puigneró, ahir, abans de la presentació del sistema IdentiCAT.

El president Torra i el conseller Puigneró, ahir, abans de la presentació del sistema IdentiCAT.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, van presentar ahir en societat el projecte IdentiCAT, un sistema propi d’identitat digital basat en la tecnologia blockchain amb l’objectiu d’“empoderar” la ciutadania en l’entorn digital. En aquest sentit, Puigneró va explicar que aquesta plataforma permetrà als catalans autogestionar les seues dades, a les quals la Generalitat “no tindrà accés. “Alguns voldran qüestionar el projecte i pot ser que tinguin por que empoderem la gent, perquè quan empoderem la gent aquest és un país imparable”, va indicar, alhora que va manifestar que el projecte naix com una tercera via davant el model xinès de monopoli estatal de les dades i el nord-americà, que en fia la gestió i la custòdia a empreses privades. En qualsevol cas, Puigneró va assegurar que aquest nou sistema, que es posarà en marxa l’any que ve amb una dotació pressupostària inicial de 550.000 euros, no és un DNI català. No obstant, va afegir que és una manera de “fer república”. “Una república que empodera, que no controla, que no reprimeix ni tracta els seus ciutadans com mercaderia digital”, va reflexionar.

Per altra banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, va afirmar que Catalunya aspira a “liderar la revolució digital” i a posar les persones al centre de les polítiques. Així mateix, va explicar que el Govern està treballant al marc legal que empararà el sistema IdentiCAT que, d’altra banda, s’alinearà amb el reglament eIDAS sobre la identitat digital aprovat per la Unió Europea.

Durant l’acte de presentació, que va tenir lloc al Palau de la Generalitat de Catalunya, l’enginyer informàtic Josep Maria Ganyet va indicar que aquest sistema serà una espècie d’aplicació en la qual el ciutadà gestionarà les seues dades personals. Tot i així, va admetre que el model encara no està definit del tot. “No sabem com serà, com es materialitzarà.” Per la seua part, el doctor en Dret Nacho Alamillo va indicar que la Generalitat actuarà com a “validadora” de les dades i, a més, proporcionarà eines i el marc legal.

tracking