SEGRE

ESGLÉSIES ESCÀNDOL

L'abat de Montserrat admet que va fallar la prevenció contra els abusos

Demana perdó i es compromet a millorar els mecanismes de protecció dels menors || Després de l’informe que va qualificar el monjo Andreu Soler com un depredador

L’abat Josep Maria Soler, durant l’homilia d’ahir, descarta dimitir del seu càrrec.

L’abat Josep Maria Soler, durant l’homilia d’ahir, descarta dimitir del seu càrrec.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, va demanar ahir perdó pels abusos sexuals a menors comesos per religiosos del monestir –constatats per la comissió d’investigació sobre abusos en la comunitat– i va admetre que van fallar “els mecanismes de prevenció i control”, a la seua homilia de diumenge. La nova petició de perdó la va fer davant d’una basílica que era plena, coincidint amb la Diada de Montserrat.

Soler va afirmar que fan seu l’informe de la comissió d’investigació publicat divendres, que va concloure que el monjo Andreu Soler –contra el qual van rebre 12 denúncies– era “un depredador sexual i un pederasta”, i que va constatar dos acusacions d’abusos contra el responsable de l’Escolania entre el 1960 i el 1968.

Han arribat a presentar-se dotze denúncies contra Andreu Soler, responsable de l’Escolania (1960-1968)

“Per això, vull expressar, en nom dels germans de la comunitat, la nostra consternació al conèixer el mal que es va fer a les víctimes dels abusos”, va afirmar. L’abat va condemnar qualsevol tipus d’abús a menors i va expressar el seu “compromís de lluitar amb fermesa contra una problemàtica tan greu que afecta tota la nostra societat”, com ja va afirmar el monestir en un comunicat divendres després de fer-se públic l’informe de la comissió.

A la seua homilia va repetir: “Si pot ser amb més intensitat que el 3 de febrer passat”, la seua petició de perdó a les víctimes i a les seues famílies, i va expressar la voluntat de tota la comunitat de Montserrat de posar-se a la seua disposició i acompanyar-les en el seu sofriment i recuperació, si ho desitgen. En aquesta línia, també es va comprometre a millorar i augmentar “en un termini breu” els mecanismes de protecció de menors que ja existeixen a Montserrat.

L’abat Soler va ser un dels membres de la comunitat monàstica entrevistats per la comissió d’investigació, constituïda el 24 de gener i integrada per l’advocada Cristina Vallejo, el metge Xavier Pomés i la psicòloga Begoña Elizalde, amb participació, amb veu i sense vot, del portaveu del monestir, Bernat Juliol.

Seguirà al capdavant de Montserrat, malgrat que un dels denunciants dels abusos sexuals, Miguel Hurtado, n’hagi demanat la dimissió. En entrevistes a TV3 i La Vanguardia, Soler deixa clar que compta amb el suport de la Santa Seu. Va afegir que va viure la investigació de les denúncies amb dolor, però també amb resignació.

tracking