SEGRE

La fiscal general: "És obligació de tothom acatar la sentència del 'procés'"

El rei Felip VI ha presidit l'acte d'obertura de l'Any Judicial.

El rei Felip VI ha presidit l'acte d'obertura de l'Any Judicial.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fiscal general de l’Estat, María José Segarra, ha destacat la "imperiosa obligació" de tots els espanyols d’"acatar la sentència que es dicti" en el judici del "procés", "sigui quin sigui el sentit de la mateixa", i ha afegit que en aquest assumpte la Fiscalia ha actuat "de manera autònoma". En la seua intervenció en l’acte d’obertura de l’Any Judicial celebrat a la mateixa sala del Suprem que va acollir el judici per l’1-O, Segarra ha dedicat un apartat a Catalunya afirmant que, "davant l’extraordinària gravetat dels fets" que es van jutjar, la resposta de la justícia "ha estat l’aplicació serena, ferma i rigorosa de la llei".

"Precisament en aquest moment creiem que és oportú assenyalar que tots tenim la imperiosa obligació d’acatar la sentència que es dicti, sigui quin sigui el sentit de la mateixa", ha dit Segarra, ja que l’"única manera possible" de garantir la convivència en un Estat democràtic és mitjançant el respecte a la llei. A més, ha indicat que en aquest assumpte la Fiscalia "ha actuat de manera autònoma, interpretant i aplicant les lleis conforme a criteris estrictament jurídics, fixats a través del lliure debat entre excel·lents professionals del dret".

Segarra ha exposat en l’acte un resum de la memòria de la Fiscalia General de l’Estat de l’any 2018 que es presenta aquest dilluns, en la qual es desgranen les estadístiques i recomanacions del ministeri públic sobre tots els assumptes judicials. En matèria de violència masclista, Segarra ha advertit de la "insuficient o deficient valoració del risc de les víctimes" i ha convidat a reflexionar sobre la suficiència "dels mitjans disponibles i el seu irregular desplegament" al llarg de tot el territori. "No podem ocultar", ha reconegut Segarra, que de les 49 dones assassinades l’any passat, només 16 havien formulat denúncia, una xifra que, tanmateix, suposa "un increment" en gairebé 12 punts (del 20,75 % al 32,65%)

La tracta d’éssers humans també preocupa la fiscal, qui ha lamentat que el segle XXI "no coneix encara l’eradicació de l’esclavitud", personificada en aquests delictes. Per a Segarra, en la societat hi ha una "visió distorsionada" de la prostitució i la realitat és que afecta sobretot a dones estrangeres i en situació d’extrema vulnerabilitat. Per això creu que s’ha de penalitzar "tota forma de proxenetisme" i la conducta dels qui "conscientment s’aprofiten dels serveis prestats per les víctimes de tràfic".

També ha parlat de la delinqüència sexual, amb xifres "preocupants" com l’augment d’un 23% dels procediments iniciats el 2018, i concretament al cas de la Manada de Pamplona, en el qual el Suprem finalment va condemnar als autors per agressió i no abús sexual, tal com sempre va defensar la Fiscalia. En aquest sentit, ha reiterat el compromís del ministeri públic per col·laborar en la millora de la regulació d’aquest tipus de delictes per facilitar la seua aplicació.

Segarra ha dedicat un altre apartat a la criminalitat informàtica i, dins d’ella, ha destacat que els delictes d’odi s’han incrementat en gairebé un 18%, conductes que moltes vegades s’emparen en l’anonimat que facilita internet. També a internet han proliferat els delictes contra la llibertat sexual, que suposen un 13% dels nous procediments per delictes informàtics i molts incumbeixen a menors. Aquests menors, ha destacat, s’exposen a un "efecte contagi" a les xarxes en el qual s’aprecia una "notable falta d’empatia i, el que és particularment inquietant, una reproducció de patrons masclistes".

Quant a la lluita contra la corrupció, ha destacat l’augment dels procediments oberts per la Fiscalia Anticorrupció el 2018 i ha reclamat la necessitat d’una reforma profunda de la legislació sobre protecció de denunciants i testimonis.

Quan al terrorisme, ha recordat que el 2018 es va produir la dissolució d’ETA, la qual cosa posa de manifest que "l’aplicació de la llei és la millor manera d’eradicar el terrorisme". Ara s’obre el repte de lluitar contra el gihadisme, una tasca "d’enorme dificultat tecnicojurídica".

tracking