SEGRE

Encalla de nou el diàleg entre PSOE i Podemos

Pablo Iglesias segueix reclamant coalició i els socialistes pacte programàtic

La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo (centre), la número dos del PSOE, Adriana Lastra, i la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero (esquerra), a la seua arribada aquest dimarts al Congrés dels Diputats.

La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo (centre), la número dos del PSOE, Adriana Lastra, i la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero (esquerra), a la seua arribada aquest dimarts al Congrés dels Diputats.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les negociacions entre PSOE i Unidas Podemos per intentar un acord que porti a la investidura de Pedro Sánchez han tornat a encallar aquest dimarts i per la mateixa raó de sempre, la fórmula de govern, ja que el partit de Pablo Iglesias segueix reclamant coalició i els socialistes pacte programàtic. Gairebé quatre hores ha durat la segona reunió en aquest diàleg que van reprendre la setmana passada els equips negociadors d’ambdós partits després de l’aturada d’agost, i encara que ambdues parts han agraït la cordialitat i el bon to de la conversa, tot seguit s’han acusat mútuament de fer inviable, de moment, l’acord.

Primer ha estat el secretari d’Acció Política d’Unidas Podemos, Pablo Echenique, qui assegurava als mitjans de comunicació que l’equip socialista els ha exigit que acceptin el Govern en solitari o, altrament, s’aixecarien de la taula. Segons Echenique, el PSOE "no es mou del seu plantejament de formar un Govern de partit únic" i "íntegrament ocupat per ministres socialistes", un "error" que, ha recalcat, "aboca definitivament el país a eleccions anticipades". I ha demanat als socialistes que rectifiquin.

Tanmateix, per a la número dos del PSOE, Adriana Lastra, serà Unidas Podemos qui aboqui a nous comicis si segueix en el seu plantejament d’una coalició i no vulgui negociar un acord programàtic. Segons Lastra, el seu partit ha constatat que "no hi ha una via per assolir un acord" perquè Unidas Podemos "s’ha negat a tota hora a un acord programàtic i de governança per a aquest país" i per això "ara com ara" no veuen sortida a aquesta situació.

Lastra ha recalcat no obstant això que els socialistes estan disposats a continuar negociant i no volen aixecar-se de la taula, però ha insistit que cal partir del diàleg sobre el programa i ha reiterat que no accepten parlar de coalició.

La número dos del PSOE ha assenyalat d’altra banda que Podemos ha deixat clar que no donaria el seu suport sense més de la mateixa manera que els socialistes no volen una investidura gratis, sinó un acord programàtic, per la qual cosa ha rebutjat la possibilitat que Sánchez sigui elegit sense pacte previ amb Podemos. Sobre això, Echenique ha considerat que una investidura gratis no seria responsable i causaria una inestabilitat, per la qual cosa no entra en els plans de Podemos. En qualsevol cas ha assenyalat que el PSOE els ha deixat clara la seua intenció de fer "el contrari que el juliol", quan va acceptar l’encàrrec del Rei sense tenir encara prou suports, perquè ara no l’acceptaria llevat que els hagi aconseguit. Un extrem del que segons Lastra no s’ha parlat en la reunió.

Cadascun dels portaveus dels dos equips negociadors ha insistit a defensar les seues posicions. Així, Pablo Echenique ha dit que són els socialistes els qui poden acabar portant portar el país a una repetició electoral "absurda i irresponsable" que podria portar a una majoria de la dreta amb un Govern de Pablo Casado i ministres de PP, Ciutadans o fins i tot Vox. I ha tornat a defensar reprendre la negociació on es va quedar el juliol -amb la coalició sobre la taula-, perquè l’acord seria llavors, ha reiterat, qüestió d’hores.

Pero Adriana Lastra ha reiterat que el que ofereixen a Unidas Podemos són garanties per a un acord programàtic i pressupostari, i els ha convidat a que reflexionin sobre què faran, si permetrà o impedirà un govern progressista en aquest país. "Els hem dit que ens asseurem les vegades que siguin necessària", però partint de "els passos que ha fet Pedro Sánchez", ha afegit.

tracking