SEGRE

POLÍTICA BRUSSEL·LES

Arranca la nova Comissió Europea que haurà de lidiar amb el Brexit

Borrell assumeix Exteriors, que podria patir canvis en la configuració

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La futura presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va presentar ahir el seu nou equip de govern que comptarà amb vuit vicepresidentes, encara que només tres d’elles seran executives, la climàtica del socialista holandès Frans Timmermans, la digital de la liberal danesa Margrethe Vestager i l’econòmica del conservador letó Valdis Dombrovskis. Von der Leyen ha volgut respectar els equilibris geopolítics i ha volgut formar un equip al més cohesionat possible, que sigui capaç de fer front a un possible Brexit caòtic o a la guerra comercial entre la Xina i els EUA.

La composició de Von der Leyen inclou el ministre sortint d’Afers Exteriors, el lleidatà Josep Borrell, com a vicepresident i Alt Representant de Política Exterior de la UE. Aquest és l’únic lloc que ja es coneixia, atès que la designació es va pactar abans de l’estiu. Una de les incògnites sobre el nomenament és si efectuarà algun canvi en la configuració del seu càrrec per fer més fluida la coordinació entre carteres. Durant els últims anys el lloc que ocuparà Borrell ha perdut rellevància i la nova presidenta de la CE podria revertir aquesta situació.

Un dels càrrecs que més destaca en la nova Executiva europea és el de l’irlandès Phil Hogan, a qui Von der Leyen va qualificar de “negociador dur”. Aquest tindrà el rol crucial de negociar un futur acord comercial amb el Regne Unit després del Brexit o una possible pròrroga.

El Parlament britànic proposa recuperar el pacte assolit per May ? Diputats dels principals partits britànics van defensar ahir la possibilitat de recuperar una versió de l’acord amb la Unió Europea al qual va arribar l’exprimera ministra Theresa May per provar de materialitzar el Brexit en la data prevista per ara, el 31 d’octubre. Els parlamentaris proposen replantejar certs aspectes del pacte, que ha estat rebutjat en tres ocasions, per tornar a sotmetre’l a votació. Tot això després de tombar per segona vegada la proposta del primer ministre d’avançar les eleccions al proper 15 d’octubre.

tracking