SEGRE

POLÍTICA INVESTIDURA

PSOE i Podem mantenen ferm el pols i semblen assumir ja eleccions al novembre

Els socialistes constaten que “no hi ha vies per arribar a un acord” || Echenique assegura que els de Sánchez amenacen d’“aixecar-se de la taula” si no accepten un Govern monocolor

Carmen Calvo, Adriana Lastra i María Jesús Montero, a l’arribar ahir al Congrés dels Diputats.

Carmen Calvo, Adriana Lastra i María Jesús Montero, a l’arribar ahir al Congrés dels Diputats.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els equips negociadors de PSOE i Podem van mantenir ahir una reunió de més de quatre hores que va finalitzar en fracàs a causa de la falta d’entesa i de les posicions inamovibles per les dos formacions. Després de la reunió les dos formacions van constatar que no és possible l’acord i van culpar l’altra part de mantenir una posició inflexible.

Des de les files de Podem, Pablo Echenique, que va encapçalar la negociació, va assenyalar que els socialistes “no es mouen” de la seua intenció de formar un govern de partit únic i va assegurar que els socialistes van amenaçar de donar per acabades les negociacions si els morats no accepten aquesta premissa. “Si no acceptem un govern conformat per membres únicament del PSOE, s’aixequen de la taula de negociació”, va explicar Echenique. En aquest sentit, va advertir que aquesta postura “és un error” perquè aboca Espanya a una repetició electoral, cosa que va assegurar que “va ser sempre la intenció dels socialistes”. Per la seua part, des del PSOE Adriana Lastra va assegurar que “per ara” no hi ha “una via per assolir un acord” que permeti formar govern i va convidar els de Pablo Iglesias que reflexionin sobre si impediran que hi hagi un Govern “progressista”. Segons Lastra, Podem continua rebutjant l’“acord programàtic i de governança” que els ofereixen perquè continuen entossudits a entrar al Consell de Ministres i va assegurar que si Podem cedís en aquest punt els socialistes tornarien a negociar “les vegades que fossin necessàries”. Lastra va indicar que no hi ha previsió que els partits s’hagin de tornar a veure. Minuts abans de començar la reunió, Carmen Calvo destacava l’actitud “molt inflexible” d’Unides Podem. Per la seua banda, el líder dels morats, Pablo Iglesias, descartava l’opció d’investir Sánchez per passar després a l’oposició perquè les bases de Podem es van pronunciar en contra d’un Govern monocolor. Després de la reunió, la ministra d’Economia, Nadia Calviño, va instar el PP que s’abstingui per desbloquejar la investidura i aconseguir una estabilització econòmica i social a Espanya. Està previst que en els propers dies el rei Felip VI porti a terme una ronda de consulta amb les diferents formacions en la qual podria constatar la falta d’acord i la dissolució de les Corts i la convocació d’eleccions, una vegada finalitzi el proper dia 23 de setembre el termini de dos mesos que fixa la Constitució per intentar formar govern.

L’oposició demana a Sánchez i Iglesias que deixin de “fer teatre”

Després de la reunió entre Podem i PSOE, el PP va apressar Pedro Sánchez a “explicar la veritat” als espanyols i “reconèixer” que està en campanya i que “cansa” que les dos formacions estiguin contínuament en una “la batalla pel relat” de cara a unes noves eleccions. Per la seua part, el líder de Ciutadans, Abert Rivera, va demanar als electors que, en el cas d’una repetició de comicis, no tornin a “donar la batuta” a Sánchez perquè ja ha demostrat que és incapaç de tirar endavant un Govern i va acusar PSOE i Podem de muntar un “teatre” amb les converses entre els seus partits per a la investidura. D’altra banda, des del PNB van dubtar que el líder socialista “vulgui de veritat un acord” perquè per a ell un avanç electoral “no és el pitjor escenari”, tot i que esperen que arribin a un acord malgrat l’“entossudiment” dels dirigents. Els comuns no descarten que hi pugui haver un acord in extremis.

tracking