SEGRE

El rei convoca la ronda de consultes amb els partits els dies 16 i 17

Es reunirà amb els líders polítics per decidir si proposa candidat

El rei Felip VI rep la presidenta del Congrés, Meritxell Batet,

El rei Felip VI rep la presidenta del Congrés, Meritxell Batet,EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Felip VI es reunirà amb els líders dels partits dilluns i dimarts de la propera setmana, dies 16 i 17, al palau de la Zarzuela per decidir si proposa un candidat que pugui tenir els suports per superar la investidura o declina fer-ho, que portaria a celebrar eleccions el 10 de novembre. La Casa del Rei ha donat a conèixer les dates de la ronda de consultes en un comunicat després que el cap de l’Estat s’hagi reunit amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, a Zarzuela. Les reunions acabaran tot just una setmana abans que expiri el termini límit perquè el Congrés pugui elegir nou president, fixat el dia 23 o, de no prosperar, convocar les urnes.

La nota de Zarzuela recalca que, d’acord amb l’article 99 de la Constitució, la finalitat de les noves consultes és "constatar" si, del que li traslladin els partits, el rei "pot proposar un candidat a la Presidència del Govern que compti amb els suports necessaris perquè el Congrés, en el seu cas, li atorgui la seua confiança". "O, en absència d’una proposta de candidat, procedir a la dissolució de les Cambres i a la convocatòria de noves eleccions", afegeix el comunicat. Serà la segona ronda de consultes que Felip VI mantingui amb els partits des dels comicis del passat 28 d’abril.

La primera va tenir lloc el 5 i 6 de juny i va portar al rei a designar el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, com a candidat per intentar la investidura.

El 26 de juliol, l’endemà que el Congrés rebutgés en segona votació la reelecció de Sánchez, el rei va acordar que no iniciaria "de moment" noves consultes i que donava temps als partits abans de tornar a convocar-los.

En el comunicat d’avui, Zarzuela recorda que ja llavors el monarca va manifestar que cridaria de nou als partits abans que finalitzés el termini legal de la investidura.

El cap de l’Estat ha demanat a Batet que demà, divendres, li faci arribar la relació de representants designats pels partits amb representació parlamentària per establir el llistat de trobades a Zarzuela i els horaris, que es coneixeran hores després.

Com és habitual, el rei rep a les formacions per ordre de menor a més pes parlamentari, pel que la ronda la tornaria a obrir el diputat del Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), José María Mazón. ERC i EH Bildu han declinat participar en les últimes rondes amb el cap de l’Estat. Als grups minoritaris seguiran el líder d’Unidas Podemos, Pablo Iglesias; el de Ciutadans, Albert Rivera, i el del PP, Pablo Casado, i l’últim serà Sánchez.

tracking