SEGRE

La gota freda deixa ja dos morts, riuades i milers d'alumnes sense classe

Una vista del riu a Ontinyent aquest dijous.

Una vista del riu a Ontinyent aquest dijous.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La gota freda que fueteja el sud-est peninsular, amb pluges de més de 300 litres per metre quadrat, ha provocat ja les dos primeres víctimes a la localitat Caudete, a Albacete, a més del desbordament d’un riu a la Comunitat Valenciana, centenars de milers d’alumnes sense classe a Múrcia, València i Alacant, talls a l’A-31 entre Albacete i Alacant i la interrupció del trànsit ferroviari a la zona.

Els dos morts són un matrimoni de 70 anys que viatjaven en un vehicle que ha estat arrossegat per l’aigua al camí de Fuente la Figuera, a la localitat de Caudete, segons dades del servei d’Emergències 112 i la Guàrdia Civil, que han confirmat que han estat trobats en una zona inaccessible per les pluges.

A més, l’abundant pluja que ha caigut durant la nit a la província d’Albacete, on s’ha activat el Pla Específic davant del Risc per Fenòmens Meteorològics Adversos (Meteocam) en fase d’alerta, ha causat uns altres vuit incidents i ha obligat a tallar l’autovia A-31 a l’altura d’Almansa a ambdós sentits.

D’altra banda, l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries ha informat en el seu perfil de la xarxa social Twitter que la circulació a la línia Albacete-Múrcia es troba interrompuda entre les estacions d’Agramón i Cieza per condicions meteorològiques adverses. La circulació de trens també s’ha vist afectada entre les estacions de Callosa del Segura i Oriola, pertanyents a la línia Múrcia-Alacant.

A la localitat valenciana d'Ontinyent s’ha desbordat el riu Clariano després que les pluges deixessin prop de 280 litres per metre quadrat en 24 hores, pel que la Policia Local ha bloquejat els accessos a la zona i els bombers han començat a evacuar a una trentena de veïns del barri de Canterería.

Així mateix, l’aigua desbordada del Clariano, al seu pas pel municipi valencià de Aielo de Malferit, s’ha carregat un pont, d’uns 4 metres d’altura, del segle XVI, que "ha desaparegut per complet", segons han informat fonts municipals.

A Oriola (Alacant) els accessos per carretera es troben tallats després que en les últimes hores s’hagin recollit prop de 150 litres per metre quadrat pel que des de l’ajuntament s’ha decretat el nivell zero del centre de coordinació municipal. En aquesta mateixa província els bombers han rescatat il·leses de l’interior dels seus cotxes tres persones a Dénia, Mur d’Alcoi i Crevillent, on les fortes precipitacions han negat algunes vies.

Les ratxes de fort vent que acompanyen a la DANA -més de 100 quilòmetres per hora- han donat lloc a la formació d’un petit tornado en la població alacantina de Dénia, que ha provocat danys materials, sobretot al poliesportiu municipal, encara que sense ferits.

I a Castelló, un home va aconseguir sortir per si mateix del mar després que una onada li llancés a l’aigua quan es trobava en una escullera del Club Nàutic d’Oropesa i li allunyés fins cent metres de la platja.

A tota la Comunitat Valenciana, avui s’han quedat sense classe més de 338.000 alumnes pel tancament dels centres educatius, tots els de la província d’Alacant, tret de Banyeres de Mariola, i 52 a València, davant del risc de pluges torrencials i fort vent.

I a la Regió de Múrcia, tots els col·legis, instituts, escoles d’idiomes i universitats públiques romandran tancats avui i demà, així com els centres de menors i discapacitats de l’Institut Murcià d’Acció Social i l’Assemblea Regional.

A més, els exàmens de la convocatòria de setembre de l’Avaluació del Batxillerat per a l’Accés a la Universitat (EBAU) a la Regió de Múrcia s’ajornen fins dijous de la propera setmana, després de la suspensió acordada avui per la comissió organitzadora de les proves per les tempestes i pluges.

El president de Múrcia, Fernando López Miras, va apel·lar ahir al sentit comú i al principi de precaució davant de la situació de preemergència que va obligar a activar el nivell zero del Pla Especial de Protecció Civil davant del Risc d'Inundacions.

Així mateix, l’alcalde de Lorca, Diego José Mateos, ha recordat la que "lamentable experiència" de la localitat en aquest tipus d’emergències i ha demanat la màxima precaució en pedanies especialment vulnerables a les inundacions.

Les hortes Baixa i Mitjana del Segura, el riu Mula i Cartagena registren les precipitacions més grans a la Regió de Múrcia, segons les dades dels pluviòmetres de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS).

Per evitar possibles riscos, per l’avís roig de fortes pluges, l’ajuntament de Molina del Segura (Múrcia) -on a les 12:00 hores ja s’havien acumulat més de 100 litres, ha recomanat el desallotjament dels seus habitatges als veïns de zones inundables de l’horta del municipi i de la pedania de la Ribera de Molina.

tracking