SEGRE

NEGOCIACIÓ PARTITS

El PSOE guanyaria les eleccions de forma clara i sumaria més vots que les dretes juntes

Segons el CIS, que dóna als de Sánchez un 32,2% dels vots, en un sondeig anterior a la investidura fallida

Sánchez, Calvo i Borrell, ahir, durant la sessió de control al Congrés dels Diputats.

Sánchez, Calvo i Borrell, ahir, durant la sessió de control al Congrés dels Diputats.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSOE tornaria a guanyar les eleccions de forma clara si s’obrissin avui les urnes de les generals. Així ho va vaticinar l’enquesta del CIS que es va fer pública ahir, que va proporcionar als de Pedro Sánchez el 32,2% dels sufragis, d’acord amb la intenció de vot més simpatia. En segon lloc quedaria el PP, amb un 12,8% dels vots. Unides Podem, per la seua part, recuperaria la tercera posició amb un 10,4% de suport. Al seu torn, Cituadans retrocediria a la quarta plaça, amb un 8,6% dels sufragis, i Vox tindria el 3,5%. Així les coses, el PSOE en solitari aconseguiria més suports que les tres dretes juntes i la suma amb la coalició morada aconseguiria el 42,1% dels vots, prou percentatge per obtenir la majoria absoluta al Congrés dels Diputats. Traduïdes aquestes xifres d’intenció més simpatia a la intenció directa de vot dels ciutadans, els socialistes s’emportarien el 29,7%; els de Pablo Casado l’11,6%; Unides Podem el 8,9%, i Ciutadans el 7,4%. Per la seua banda, els ultradretans de Vox baixarien fins al 3,3% dels suports. Al seu torn, el principal partit independentista a l’hemicicle continuaria sent ERC, amb un 3% d’intenció directa de vot, un 0,3% menys que a l’últim CIS. JxCat, per la seua part, perdria un 0,2% i es quedaria amb l’1% dels sufragis.

Respecte a la valoració dels líders polítics, encara que tots suspenen, el president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, segueix sent el més ben valorat, amb un 4,7. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, és el segon preferit pels ciutadans, amb un 3,5 de nota. Pablo Iglesias, d’Unides Podem, li trepitja els talons amb un 3,4. El president del Partit Popular, Pablo Casado, per la seua banda, es va quedar amb un 3,3 i Santiago Abascal, l’ultradretà de Vox, amb un 2,5.

Més de la meitat dels ciutadans no es fien dels polítics i tres de cada deu estan cansats

D’altra banda, al voltant del 10 per cent dels 9.191 entrevistats van avançar que no aniran de nou a les urnes si es repeteixen les eleccions. El 56,3% va manifestar desconfiança en la política i el 29,9 per cent va dir que la situació política l’avorreix.

­Las enquestes es van efectuar entre el 17 de juny i el 16 de juliol, és a dir, abans de la celebració del debat d’investidura en el qual Sánchez no va aconseguir ser investit.

En aquesta mateixa línia, des del Partit Popular van qualificar aquest sondeig d’“estratagema electoral” del PSOE per forçar la repetició electoral i van afirmar que unes noves generals serien culpa de Sánchez.

Moncloa aplaudeix i l’oposició el titlla d’“estratagema electoral”

La publicació dels resultats del CIS va provocar reaccions enfrontades entre el Govern socialista i els partits de l’oposició. En aquest sentit, el ministre de Foment en funcions i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, es va mostrar satisfet perquè “tots els estudis demoscòpics” apunten que la seua formació consolida els resultats de les eleccions generals del 28 d’abril. “El que s’ha de fer és respectar aquesta voluntat dels ciutadans, que es ratifiquen en el que van votar”, va afegir. Tanmateix, el secretari d’Acció de Govern de Podem, Pablo Echenique, va criticar que el CIS hagi estat publicat a pocs dies que “Sánchez ens porti a eleccions”. “El CIS de tots al servei de Sánchez. Quina vergonya”, va subratllar el dirigent morat.

tracking