SEGRE

POLÍTICA INVESTIDURA

Iglesias demana al rei que convenci Sánchez d'un Govern de coalició

El líder d’Unides Podem assegura que si no hi ha acord en aquest punt, s’abstindran || El PSOE insisteix que és “inviable” que entrin al Consell de Ministres

El líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, en una foto d’arxiu.

El líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, en una foto d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, va assegurar ahir que demanarà a Felip VI a la ronda de contactes de la setmana que ve que exerceixi d’“intermediari” per fer entendre als socialistes, i en especial a Pedro Sánchez, que un govern de coalició és “la via per donar estabilitat”. Iglesias va afirmar que el seu partit s’abstindrà en una investidura al candidat socialista si no hi ha abans un acord de coalició.

La petició va arribar l’endemà que el president en funcions rebutgés l’última proposta de Podem de formar una “coalició en proves”, fins a l’aprovació dels pròxims pressupostos, oberta a revisió si el Govern no funcionava. Això va provocar una al·luvió de retrets entre les formacions d’esquerra. Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que es va celebrar ahir, la portaveu del Govern, Isabel Celaá, va reiterar que no hi ha “una confiança mínima” amb Podem per construir un Executiu de coalició i va titllar d’“absurda” i “buida de contingut” l’oferta d’Iglesias. Celaá va instar els de la formació morada que “reflexionin” sobre l’acord que els va oferir el PSOE. Però quan queda poc més d’una setmana perquè acabi el termini per formar un govern i es posi en marxa la maquinària electoral, els dos partits es van mirar de culpar l’altre de la impossibilitat d’un acord. Per la seua part, des del PP, Alberto Núñez Feijóo va insistir en una gran coalició entre PSOE i PP i va incidir que “el problema” no resideix en els populars, sinó en els socialistes, “que no volen parlar amb un partit constitucional”. Des de Cs, Carlos Carrizosa va instar Sánchez a negociar amb Podem i li va retreure que vulgui ser president “sense parlar amb ningú”.

Celaá atribueix a “una falta de confiança” amb Podem la impossibilitat de crear un Govern de coalició

D’altra banda, el rei rebrà 15 representants polítics a la ronda de consultes que celebrarà entre dilluns i dimarts per sondejar-los sobre la seua posició enfront d’un hipotètic nou debat d’investidura. Durant l’audiència amb el president del Govern en funcions, el rei li haurà de comunicar si el torna o no a proposar com a candidat. Si hi hagués un acord d’investidura, el ple s’hauria de convocar com a molt tard per al dia 20. En cas de no haver-hi candidat es dissoldrien les Corts i es convocarien comicis per al 10 de novembre.

tracking