SEGRE

BREXIT POLÈMICA

Johnson veu probable un acord en vigílies de la reunió amb Juncker

Encara que adverteix que el Regne Unit abandonarà la Unió Europea la data pactada || Bercow avisa que aturarà el primer ministre si intenta trencar la llei

El primer ministre Boris Johnson ahir durant un discurs a la ciutat anglesa de Rotherham.

El primer ministre Boris Johnson ahir durant un discurs a la ciutat anglesa de Rotherham.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre britànic, Boris Johnson, es va mostrar ahir “moderadament optimista” sobre la possibilitat d’arribar a un acord de Brexit amb Brussel·les, a la vigília de la reunió amb el sortint president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Segons va informar Downing Street, els dos polítics tenen previst reunir-se dilluns a Luxemburg. Aquesta serà la primera trobada entre els dos des que el líder dels Conservadors va assumir el càrrec al capdavant del Govern.

En els últims dies, Johnson ha expressat la voluntat d’arribar a un acord que permeti al Regne Unit una sortida ordenada i, encara que sembla que es mostra més confiat amb assolir-lo, va advertir que “no importa el que passi”, el país “sortirà” del bloc europeu en la data pactada.

Durant les declaracions del premier, un espontani li va recriminar que no estigués al Parlament “arreglant l’embolic que ha creat”. Pel que fa a aquest possible pacte, Brussel·les ha mostrat voluntat per analitzar qualsevol proposta de Londres sempre que respecti els principis comunitaris, especialment pel que fa a la salvaguarda irlandesa, el principal escull en les converses, ja que Johnson la rebutja taxativament i la Unió Europea la percep com un protocol indispensable.

Precisament en aquest sentit, el Partit Democràtic Unionista d’Irlanda del Nord va negar que tingui intenció de rebaixar les exigències amb l’objectiu de facilitar un nou acord amb la Unió Europea. D’altra banda, el president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, va prometre “tirar de creativitat” per impedir que el primer ministre faci cas omís a la llei impulsada pel Parlament que impedeix un Brexit caòtic el proper 31 d’octubre i obliga a una pròrroga fins al 31 de gener del 2020 si no hi ha un acord ratificat. Bercow, diputat del partit Conservador acusat d’aliar-se amb els que no volen un divorci amb la UE i que ha anunciat la dimissió, va considerar “sorprenent” que l’Executiu britànic estudiï no acatar la llei.

L’oposició al fet que el Regne Unit abandoni el bloc europeu s’ha evidenciat a Gal·les, on el suport a la independència del territori ha pujat a un 33%, una xifra sense precedent.

tracking