SEGRE

CRISI ENERGIA

Drons ataquen la refineria més gran de l’Aràbia Saudita

L’acció obliga a retallar a la meitat la producció de cru del país || Washington acusa Teheran, que se’n desvincula

Imatge d’una instal·lació petrolífera a l’Aràbia Saudita.

Imatge d’una instal·lació petrolífera a l’Aràbia Saudita.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un atac amb drons contra la refineria més gran de petroli de l’Aràbia Saudita, i una de les més importants del món, va causar un esfereïdor incendi dissabte a la nit que, malgrat que ja ha estat controlat, va obligar les autoritats de Riad a retallar a la meitat la producció de cru i de gas del país, fins als 5,7 milions de barrils. El ministre d’Energia saudita, el príncep Abdulaziz bin Salman, va explicar que aquesta retallada a la producció serà temporal i que es veurà “compensada” per les reserves de la mateixa planta. “Accions com aquesta no només estan dirigides cap a l’Aràbia Saudita, sinó que van contra el subministrament mundial de petroli i la seua seguretat”, va advertir. L’atac seria obra dels rebels houthis del Iemen, en guerra contra els saudites.

Tanmateix, el secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, va acusar directament l’Iran de ser darrere d’aquest atac que, a curt termini, podria afectar severament el subministrament mundial de petroli i gas. “Teheran està darrere de gairebé un centenar d’atacs contra l’Aràbia Saudita mentre el president iranià, Hassan Rouhani, i el ministre d’Afers Exteriors, Mohammad Javad Zarif, fingeixen que estan per la diplomàcia”, va assegurar, alhora que va afirmar que els houthis no han tingut res a veure amb aquesta acció.

L’atemptat pot afectar el proveïment de gas i petroli del món, afirma el Govern de Riad

“Enmig de les crides a reduir la tensió, l’Iran llança un atac sense precedents contra el subministrament mundial d’energia. No hi ha proves que els atacs procedeixin del Iemen”, va concloure. A més, en un comunicat, el Govern de Donald Trump va anunciar que les seues reserves de petroli d’emergència podran ser utilitzades, en cas que fos necessari.

En canvi, Abbas Musaví, portaveu del ministeri d’Exteriors iranià, es va desmarcar de l’atac i va acusar Washington de buscar excuses per aplicar sancions en contra seu. “És una acció sense sentit”, va dir amb referència a l’atac contra la refineria. Zarif, per la seua banda, va criticar els Estats Units que per utilitzar l’estratègia del “màxim engany” contra Teheran.

tracking