SEGRE

TRIBUNALS POLÈMICA

Brussel·les avala la tesi de Valtònyc i veu errors a l'euroordre espanyola

Considera que Espanya no el pot reclamar d’acord amb un Codi Penal posterior als fets pels quals se’l va condemnar || Bèlgica dóna suport a l’Audiència Nacional

Josep Miquel Arenas, Valtònyc, a la sortida del tribunal de Gant que decideix sobre la seua extradició.

Josep Miquel Arenas, Valtònyc, a la sortida del tribunal de Gant que decideix sobre la seua extradició.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb seu a Luxemburg, va acollir ahir la vista oral del cas prejudicial sobre l’extradició del músic Josep Miquel Arenas, més conegut com Valtònyc, per la condemna que pesa sobre ell per enaltiment del terrorisme. Aquest incident davant del màxim òrgan de la Justícia comunitària va ser presentat pel tribunal belga que ha de decidir sobre l’entrega de Valtònyc a Espanya. En aquest sentit, els magistrats flamencs van preguntar a Luxemburg si es pot aplicar de forma retroactiva el Codi Penal a l’hora d’activar per la via ràpida una euroordre com va fer l’Estat espanyol en aquest cas. Concretament, van demanar als jutges de Luxemburg que determinin si pot prendre com a referència la llei penal “en el moment en què es va dictar l’ordre de detenció europea”.

Durant la vista, l’advocat de la Comissió Europea, Rudi Troosters, va avalar el posicionament de la defensa de Valtònyc. Així doncs, va assegurar que Espanya no va cursar correctament la petició d’extradició del músic balear perquè l’Audiència Nacional va vincular l’euroordre al Codi Penal del 2015 i no al del 2012, que va ser amb el que es van jutjar els fets pels quals se’l va condemnar. Al contrari, Sonsoles Centeno, advocada de l’Estat espanyol, va posar el focus en la “finalitat” de la cooperació judicial a la Unió Europea per no “perjudicar-ne” el funcionament.

Tant el Govern com la Fiscalia belga van subscriure els arguments de la representant espanyola. Per la seua banda, l’advocat general de la Unió Europea, Michal Bobek, va qüestionar les tesis de la representant espanyola i es va preguntar per què afirma que prendre el Codi Penal espanyol vigent ara ajuda en el bon funcionament de l’euroordre i basar-se en el del 2012 no. “Sembla que sigui perquè els va bé i ja està”, va comentar el txec davant dels quinze magistrats del TJUE. Bobek farà públiques les conclusions el 26 de novembre, tot i que el tribunal encara tardarà mesos a dictar sentència. “Sens dubte, en sortim optimistes”, va dir l’advocat Gonzalo Boye, que defensa Valtònyc. El músic, que no va ser a la vista, va convidar els jutges espanyols a “tornar a la facultat” per aprendre Dret.

tracking