SEGRE

REGNE UNIT NEGOCIACIÓ

La UE demana una proposta viable per la frontera irlandesa

La Comissió Europea afirma que és la seua responsabilitat presentar “solucions legalment operacionals” || El ‘premier’ assegura que no sol·licitarà una pròrroga

El primer ministre britànic, Boris Johnson, al costat del president de la CE, Jean-Claude Juncker.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, al costat del president de la CE, Jean-Claude Juncker.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president sortint de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, es va reunir ahir amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, per abordar el Brexit, encara que la reunió va resultar sense avanços constatables i amb Brussel·les esperant que Londres presenti una proposta concreta, alternativa a l’actual acord de divorci, amb alguna alternativa viable a la salvaguarda irlandesa, principal escull per a les negociacions. Després de la trobada, Juncker va recordar al premier que correspon a Londres proposar “solucions” que siguin compatibles amb l’acord de retirada perquè el proper 31 d’octubre el Regne Unit pugui abandonar el bloc europeu d’una manera ordenada. Tot i així la Comissió Europea va expressar la seua disposició a “treballar dur” i analitzar les possibles propostes, que han de complir el mecanisme de salvaguarda per a la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord, per desbloquejar la negociació i facilitar la sortida en la data prevista. Per la seua part, Johnson va aprofitar la reunió per expressar a Juncker la seua “determinació” a arribar a un acord en el qual se suprimeixi aquesta salvaguarda i al qual els parlamentaris britànics puguin donar suport, encara que va deixar clar que no demanarà una nova pròrroga del Brexit més enllà del 31 d’octubre. La reunió, segons Londres, va servir perquè tots dos constatessin la necessitat d’intensificar les discussions, i van augurar que “les trobades aviat es produiran diàriament” a nivell tècnic i polític entre Michel Barnier i el secretari per al Brexit, Stephen Barclay, a més d’entre Johnson i Juncker.

D’altra banda, el governador de Gibraltar, per indicacions de l’Executiu de Fabian Picardo, va dissoldre el Parlament i va convocar eleccions generals per al proper 17 d’octubre, dos setmanes abans de la data establerta perquè el Regne Unit abandoni el bloc europeu. La data coincidirà amb l’inici del Consell Europeu, que estarà centrat en el Brexit, per aquesta raó Picardo va defensar la importància que el Penyal encari els propers mesos amb un “mandat nou i fort” a nivell governamental, encara que va recordar que “Gibraltar està a punt per a qualsevol tipus de Brexit” o fins i tot perquè no n’hi hagi.

tracking