SEGRE

PANORAMA

Sánchez descarta l'autocrítica i culpa els partits de l'oposició d'anar a les urnes

Casado acusa el socialista de buscar la repetició d’eleccions i l’avisa que “les carrega el diable” || Tens cara a cara al Congrés, en una sessió convertida en el primer acte de precampanya oficial

El president del Govern en funcions va distribuir les culpes de les eleccions entre els altres grups.

El president del Govern en funcions va distribuir les culpes de les eleccions entre els altres grups.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El segon i últim ple de control del Govern d’aquesta efímera legislatura al Congrés, que té previst dissoldre’s dilluns, va servir ahir perquè els partits s’acusessin els uns als altres de la repetició electoral i com a punt de partida per a la precampanya oficial. Bona part del protagonisme de la jornada se’l va emportar el cara a cara entre el líder del PP, Pablo Casado, i el president en funcions, Pedro Sánchez. El primer va carregar la responsabilitat de tornar a les urnes al socialista, mentre aquest va assenyalar els grups de PP, Ciutadans i Unides Podem com els culpables, sense autocrítica.

Casado va retreure al president en funcions que rebutgés en un primer moment l’acord ofert per Podem i posteriorment el que li va oferir Ciutadans i el va acusar de “trair-los a tots” per portar Espanya a uns nous comicis. Segons Casado, era el que pretenia “des d’un primer moment”. Va assegurar que al socialista “se li ha vist el llautó” i va argumentar que “qui no és capaç de gestionar la investidura, difícilment poden gestionar una nació com Espanya”. També va proclamar que Sánchez “pretén ser investit per esgotament electoral, que és una greu irresponsabilitat”. Per finalitzar, li va advertir que “les eleccions les carrega el diable” i que el resultat pot no ser el que espera.

El líder de Cs dóna per fet que arribaria a un acord amb Casado en un termini que no superaria el mes

Per la seua part, el líder de l’Executiu en funcions li va replicar que en els comicis del 28 d’abril, després de set anys del govern del PP basat en “injustícies socials i retallades”, els ciutadans van votar “de manera alta i clara per un govern progressista” i va acusar els populars de “no acceptar el resultat electoral ni la seua responsabilitat” per permetre que es formés l’Executiu. Sánchez va criticar “falta de sentit d’Estat” de Casado, però també va recriminar la “irresponsabilitat” del líder de Ciutadans, Albert Rivera i el “dogmatisme” de Pablo Iglesias per “bloquejar la formació de l’únic govern possible” i no permetre així que Espanya tingui “estabilitat, moderació i un govern progressista”. Després dels retrets, Sánchez va afegir que espera “que els espanyols donin una majoria més rotunda al PSOE” en els pròxims comicis perquè cap d’ells “tingui la capacitat de bloquejar novament el govern que necessita Espanya”.

El portaveu d’Esquerra, Gabriel Rufián, va coincidir amb el del Partit Popular a esbroncar Pedro Sánchez per la repetició electoral. Va assenyalar que “els socialistes són a les negociacions el que Vox és al feminisme” i li va recordar que la seua formació estava disposada a donar suport a un govern de coalició amb Podem.

Després del rebuig del president en funcions, els republicans senten que els del PSOE “s’han atansat a la dreta”.

La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, va contestar a aquestes crítiques assegurant que va ser el líder de la formació morada, Pablo Iglesias, el que va ocasionar el bloqueig polític que ha portat a la repetició electoral el 10 de novembre i va afegir que si no hi ha hagut una coalició ha estat perquè “o Iglesias estava dins del Govern o es estripaven la baralla”. Per la seua part, la portaveu del PP, Cayetana Álvarez de Toledo, va acusar Calvo, d’utilitzar “els diners de tots els espanyols” per “finançar” la campanya electoral. Calvo va contestar als seus retrets assegurant que “escoltar-la parlar és com quan plou, cal obrir el paraigua”.

El líder de la formació taronja va criticar que Pedro Sánchez no assumís el fracàs electoral i que “menyspreés” la seua proposta d’abstenció juntament amb el Partit Popular i va afirmar que ara “els partits constitucionalismes tenen l’obligació d’oferir una forma de govern alternatiu al del candidat socialista”. Per al líder taronja, la situació de bloqueig ha provocat que anem “de cap cap a un forat negre”.

tracking