SEGRE

MACROECONOMIA ESTADÍSTICA

Les previsions de creixement

L’OCDE rebaixa de forma generalitzada les estimacions de l’evolució de l’economia || Les tensions polítiques i comercials fan minvar confiança i inversió

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) va revisar ahir a la baixa les perspectives de creixement mundial per al 2019 i el 2010, fins al nivell més baix en una dècada, a causa de la incertesa econòmica i política, segons el seu informe bianual.

En concret, va revisar fins al 2,9% el creixement de Producte Interior Brut (PIB) mundial per al 2019, fet que suposa tres dècimes menys, mentre que l’ajustament per al 2020 baixaria una més i es col·locaria al 3%. Al mes de maig encara s’esperava un creixement de 3,2% per aquest any i de 3,4% el que ve.

Estima que la zona euro augmentarà el seu PIB conjunt un 1,1% enguanyi un 1% durant el 2020

Segons l’OCDE, la intensificació de les tensions polítiques i la guerra comercial estan afectant “cada vegada més” la confiança i la inversió i tot això sumat a la incertesa política fa que el sentiment de risc dels mercats financers pugi i posa “en perill” les perspectives de creixement futur.

La rebaixa dels pronòstics ha estat generalitzada. La institució ara estima que la zona euro augmentarà el seu PIB conjunt un 1,1% el 2019, una dècima menys, mentre que el creixement el 2020 serà de l’1%, quatre dècimes menys. La revisió del bloc de països que utilitzen l’euro com a moneda comuna es deu, sobretot, a Alemanya, l’economia de la qual creixerà un 0,5% el 2019, dos dècimes menys que el que es preveia anteriorment. Per al 2020, la rebaixa serà fins al 0,6%, i arribarà fins a les sis dècimes menys.

L’organització que presideix Ángel Gurría va explicar que l’activitat de manufactura es troba en el nivell més baix en set anys i va assenyalar que el sector industrial s’està veient especialment afectat per les tensions comercials, especialment entre la Xina i els EUA. Contràriament, el sector serveis ha aconseguit mantenir-se estable gràcies a les millores del mercat laboral i les polítiques fiscals. L’OCDE va alertar que a llarg termini la conjuntura econòmica i financera suggereix que la “moderació generalitzada” del creixement del PIB i del comerç “possiblement persisteixi més que el que s’anticipava”. En aquest sentit, els tipus d’interès baixos s’haurien d’aprofitar per “esmorteir” l’impacte de l’alentiment, malgrat que l’impacte del canvi del preu dels diners serà “modest”.

?

L’OCDE va advertir ahir sobre la incertesa política a Espanya, amb l’anunci de la celebració d’unes noves eleccions, i va assegurar que tot el que afegeixi desestabilitat a una conjuntura internacional debilitada no és positiu.

“Tenint en compte com d’estesa que està la incertesa, qualsevol cosa que l’elevi no és positiu”, va assenyalar l’economista cap de l’OCDE, Laurence Boone, encara que va recalcar que l’organització no està preocupada perquè Espanya “resisteix bé, bastant millor que la mitjana europea”.

Avís sobre la incertesa política a Espanya

tracking