SEGRE

PANORAMA

EL TSJC ordena a Torra retirar la pancarta a favor dels presos penjada a la Generalitat

El president afirma que mantindrà els símbols i que recorrerà l’ordre davant de la Justícia || Ajornat el seu judici per desobediència al 18 de novembre per poder tramitar la recusació de magistrats

La pancarta a favor dels presos que s’exhibeix al Palau de la Generalitat.

La pancarta a favor dels presos que s’exhibeix al Palau de la Generalitat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va donar ahir un termini de 48 hores al president de la Generalitat, Quim Torra, per retirar la pancarta en suport als presos i exiliats del Palau de la Generalitat. El tribunal accepta la mesura cautelar plantejada pel col·lectiu Impulso Ciudadano, que va presentar una demanda contenciosa contra el Govern per tornar a penjar el cartell després de retirar-lo durant la campanya electoral a l’entendre que l’Administració pública ha de mantenir la neutralitat. El TSJC considera que la retirada cautelar no ocasiona una “pertorbació dels interessos generals” i recorda la doctrina del Tribunal Constitucional i del Suprem de mantenir la neutralitat en les institucions públiques.

Per la seua part, Torra va anunciar que no retirarà la pancarta i que recorrerà aquesta decisió davant del TSJC, que l’insta a fer-ho. Per al president aquesta mesura no es tracta sinó d’una “nova vulneració” del dret a la llibertat d’expressió. Ciutadans va alertar Torra que el tornaran a denunciar si no atén l’ordre del tribunal.

Paral·lelament, el lletrat de l’administració del TSJC Joaquim Martínez, va acordar ajornar el judici contra el president per desobediència per no retirar els llaços grocs dels edificis públics durant la campanya electoral dels anteriors comicis fins al proper 18 de novembre, suspenent les sessions previstes per al 25 i 26 de setembre. Va argumentar que aquesta nova data s’ha fixat perquè el tribunal no té marge per resoldre les peticions de recusació que la defensa de Torra va plantejar contra dos dels tres magistrats que l’han de jutjar i contra el jutge que estudia aquestes recusacions.

Davant de la notícia, l’advocat del president de la Generalitat, Gonzalo Boye, va assegurar que la decisió del Tribunal no alterarà la seua línia de defensa ni el convenciment que “el judici mai no hauria de produir-se”. Per la seua part, la dirigent de JxCat Elsa Artadi va afirmar que l’ajornament del judici “fa molt de tuf a falta de separació de poders”.

D’altra banda, l’expresident Artur Mas es va reunir dijous a Bèlgica amb qui va ser el seu successor, Carles Puigdemont, per perfilar el procés de reordenació de l’espai polític de JxCat i el PDeCAT.

El jutge que instrueix la causa de Torra rebutja que el veti El jutge d’instrucció del judici per desobediència a Quim Torra, Carlos Ramos, ha decidit no admetre la recusació formulada contra ell per la defensa del president i també ha proposat rebutjar les propostes per als magistrats Jesús María Barrientos i Mercedes Armas, dos dels tres que l’han de jutjar. Al seu parer, les tres recusacions plantejades són una “manifestació d’abús de poder i un evident frau de la llei” l’únic objectiu de les quals és retardar la tramitació de la causa oberta contra el president. Ramos assenyala que els arguments aportats per la defensa de Torra són “tendenciosos i estan descontextualitzats”. El president va demanar la recusació del jutge al·legant que aquest mantenia una “estreta vinculació” amb el PSC i dels magistrats per “falta d’imparcialitat” per criticar els llaços grocs.

tracking