SEGRE

POLÍTICA PROCÉS

Torra crida a la "desobediència civil"

El president de la Generalitat insta

Torra

TorraSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va fer ahir, des de Santa Coloma de Farners, una crida a practicar la “desobediència civil” quan aquesta sigui necessària. Davant d’un nou requeriment judicial perquè retiri la pancarta de suport als polítics presos del Palau de la Generalitat i a pocs dies de conèixer-se la sentència per l’1-O, el president va insistir que s’ha de posar la llibertat davant de tot i assumir-ne les conseqüències. Torra va considerar que “cap batalla no és petita” a l’hora de defensar les llibertats. “Avui vull animar-vos a viure per reclamar la llibertat amb la fórmula que sabem, radicalitat democràtica, republicanisme, drets civils, socials i polítics, no-violència i quan calgui, desobediència civil”, va assenyalar al president. Torra va fer aquestes declaracions en la inauguració a Santa Coloma de Farners de l’exposició Joan Jordà, llavors, que repassa algunes pintures d’aquest artista exiliat a França el febrer del 1939.

Paral·lelament, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va apostar perquè la resposta a la sentència del Suprem “estigui liderada per les entitats, al marge de les institucions”, i va evitar parlar d’una possible paralització de Catalunya com a acció a aquesta resposta. Colau també va advertir els polítics que “no és a les nostres mans canviar la sentència” del judici del procés si és condemnatòria i va advocar per “utilitzar totes les eines”, de forma “serena”, per aconseguir la llibertat dels processats, com amb indults o una reforma del Codi Penal.

En un altre ordre de coses, l’ANC portarà dilluns la situació dels presos a la conferència de drets humans més gran d’Europa, la Human Dimension Implementation Meeting 2019, organitzada per l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa i que té lloc a Polònia. L’ANC organitzarà un esdeveniment propi sobre els judicis i les sentències dels presos, amb la projecció d’un documental i una taula redona en la qual participarà la seua presidenta, Elisenda Paluzie.

Els Mossos d’Esquadra es preparen ja per a una tardor que preveuen conflictiva, a causa del segon aniversari de l’1-O i a la sentència del procés que es farà pública durant les properes setmanes. Les unitats d’ordre públic estaran actives al 100% i comptaran amb noves eines per abordar les protestes. La policia catalana disposarà de noves tanques de contenció reforçades per evitar el contacte amb manifestants i la brigada antiavalots sospesa la possibilitat de fer servir, a més, gas pebre en cas que sigui necessari.

Després de sortir a la llum aquestes noves mesures, la cap de la Comissaria Superior dels Mossos, Cristina Manresa, va matisar que l’ús d’aquest gas està pensat per utilitzar-se “contra els grups violents que no fan cas als avisos” i va destacar que abans de plantejar-se utilitzar aquest element s’han de fer servir altres mesures. La comissària va destacar que aquesta és una més de les “eines” que el cos ha incorporat des que el 2013 el Parlament prohibís l’ús de les pilotes de goma. Per la seua part, l’intendent Miquel Hueso va afegir que el gas pebre és “un mitjà més” i s’utilitzarà com a “últim” recurs.

Per la seua part, l’entitat Irídia es va oposar a aquesta possibilitat i va demanar a Interior que es replantegés l’ús d’aquest producte perquè pot provocar lesions als ulls i al coll i és potencialment nociu per als asmàtics.

tracking