SEGRE

PANORAMA

Detinguts nou independentistes acusats de rebel·lió, terrorisme i tinença d'explosius

La Fiscalia de l’Audiència Nacional afirma que són membres d’un “grup terrorista” que havia d’actuar en les pròximes setmanes || Dos queden en llibertat amb càrrecs i set són traslladats a Madrid

Agents de la Guàrdia Civil traslladen un dels activistes independentistes arrestats ahir, a Sabadell.

Agents de la Guàrdia Civil traslladen un dels activistes independentistes arrestats ahir, a Sabadell.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil va arrestar ahir nou activistes independentistes vinculats amb els Comitès de Defensa de la República (CDR) acusats de rebel·lió, terrorisme i tinença d’explosius. Segons les tesis de la Fiscalia, els detinguts integrarien, presumptament, un “grup terrorista secessionista” que tenia ja “objectius seleccionats” i que hauria pogut causar “danys irreparables” per mitjà de sabotatges que s’haurien produït entre el segon aniversari de l’1-O i la publicació de la sentència del Tribunal Suprem contra la cúpula del procés. L’operació, dirigida per l’Audiència Nacional i que es va iniciar fa més d’un any, va ser criticada des de les files independentistes recordant el cas dels activistes Tamara Carrasco i Adrià Carrasco, que inicialment van ser acusats de terrorisme i després exculpats d’aquest delicte. En canvi, els partits unionistes van aplaudir la batuda i van exigir l’aplicació del 155 (vegeu més informació a les pàgines següents).

L’operatiu es va iniciar a la matinada i es van produir diversos escorcolls en habitatges i locals de Sabadell, Cerdanyola del Vallès, Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i Sant Fost de Campsentelles, i en una masia de Sant Vicenç de Torelló. Durant els escorcolls, els agents van confiscar, en un local pertanyent a la Comissió de Festes Populars de Sabadell en què es guarda material pirotècnic per al correfoc, “una gran quantitat” de substàncies que van considerar susceptibles de ser precursores d’explosius, com la termita, que és un tipus de composició pirotècnica d’alumini i un òxid metàl·lic.

Els agents troben “gran quantitat” de substàncies precursores d’explosius i un laboratori

Fonts jurídiques també van assegurar haver trobat un laboratori en un magatzem que els detinguts haurien utilitzat per sintetitzar explosius, a més de documentació sobre com fabricar-los i sobre edificis públics i casernes de la Guàrdia Civil. Dos de les persones detingudes van ser Eduard Garzón i David Budria, acusats per la Generalitat de desordres públics, atemptat contra agents de l’autoritat o lesions, entre altres delictes, després d’haver participar el mes de febrer en la mobilització al davant de la presó de Lledoners per dificultar el trasllat dels líders independentistes a Madrid perquè fossin jutjats per l’1 d’octubre.

Després d’acollir-se al seu dret a no declarar davant de la Guàrdia Civil, van quedar en llibertat amb càrrecs dos dels arrestats.

La resta dels detinguts van ser traslladats a Madrid, on passaran a disposició judicial en els pròxim dies. L’operació continua oberta i no es descarta que es produeixin noves detencions.

Agents de la Guàrdia Civil traslladen un dels activistes independentistes arrestats ahir, a Sabadell.

Agents de la Guàrdia Civil traslladen un dels activistes independentistes arrestats ahir, a Sabadell.EFE

tracking