SEGRE

Encara queda un obstacle per exhumar Franco

Un jutge de Madrid manté bloquejada provisionalment la llicència d’obres per actuar a la basílica

Una concentració de la plataforma #NiValleNiAlmudena davant del Suprem.

Encara queda un obstacle per exhumar FrancoACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exhumació de les restes de Francisco Franco, que aquest dimarts ha avalat el Suprem per unanimitat, enfronta ara un últim escull judicial a la figura d’un jutge de Madrid, José Yusty, que manté bloquejada provisionalment la llicència d’obres per actuar a la basílica de Cuelgamuros. Tot i que el Suprem representa a la cúspid del Poder Judicial, la seua decisió no aclareix completament el camí per a l’exhumació efectiva del dictador, que encara que és una gran victòria per al Govern de Pedro Sánchez, es presenta com una etapa més en el litigi amb la família Franco.

I que discorrerà per dos camins: el procediment que bloqueja la llicència d’obres a la basílica i els recursos que la família interposarà per esgotar totes les instàncies judicials possibles, això és el Tribunal Constitucional i, com a última possibilitat, el Tribunal Europeu de Drets Humans, que poden demorar l’operació si la família demana de suspendre l’execució de sentència.

A curt termini, totes les mirades apunten al titular del Jutjat del Contenciós Administratiu número 3 de Madrid, José Yusty Basterreche, sobre qui planeja l’ombra de jutge afí als Franco després de publicar el 2007 un polèmic article contra la Llei de Memòria Històrica del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Paral·lelament al procés que se segueix al Suprem, aquest jutge va suspendre provisionalment la llicència d’obres de l’Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial per aixecar les lloses de marbre que descansen sobre una de granit de 2.000 quilos a la tomba del dictador al Valle de los Caídos, a petició d’un particular.

Encara que es va definir com "un profà en la matèria", el jutge, a qui l’Advocacia de l’Estat va tractar de recusar sense èxit, va dir que "no fa falta ser arquitecte, ni enginyer ni mestre d’obres per adonar-se que l’exhumació és "una cosa complicada, difícil de manejar i, per tant, perillós" ja que existeix" un "risc evident" per als operaris, sense oblidar que el moviment de la llosa "pot desestabilitzar el conjunt".

El que va fer va ser atendre un informe de dos arquitectes incorporat a la demanda que advertia d’aquest escenari per dictar la mesura cautelar urgent, que és vigent des de fa set mesos.

Fonts jurídiques consultades per l'agència Efe assenyalen que el magistrat esperava conèixer el fallo del Suprem abans de fixar la vista de mesures cautelars en la qual l’Advocacia de l’Estat provarà de forçar-lo a pronunciar-se sobre el fons amb un informe pericial que contradiu l’anterior.

Serà allà quan el jutge decideixi si manté el bloqueig a l’exhumació per una qüestió tècnica o dóna via lliure per aixecar la fossa. En tot cas, la seua decisió ja serà almenys recurrible davant del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) i després d’això davant de la mateixa Sala del Suprem que no ha posat objeccions a l’exhumació.

Les fonts assenyalen que la posició del Suprem no condiciona l’esdevenir del cas del jutge Yusty i que fins i tot l’execució del fallo de l’alt tribunal està supeditat al procediment que es tramita en aquest jutjat. Tanmateix, en no conèixer-se la sentència del Suprem, no se sap si els magistrats faran alguna referència en el seu contingut a aquest procediment que insti el jutge Yusty a sentir-se obligat a aixecar la suspensió i a arxivar la demanda, encara que tot apunta a què sí perquè als seus informes, l’Advocacia es fa eco d’això.

L’altre camí, que pot durar anys, transita pels recursos davant del Constitucional al·legant vulneració de drets fonamentals i com a última etapa Estrasburg, on la família defensaria el seu dret a enterrar Franco al lloc que triïn.

Altres fonts expliquen a Efe que només hi ha dos escenaris que podrien retardar l’exhumació: que la família demani al Suprem un aclariment de sentència per guanyar una mica de temps o que sol·liciti al Constitucional la suspensió cautelar fins que es resolgui el recurs, en cas que accedís a tramitar-lo.

Fora de l’àmbit judicial, la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, ja ha avançat la seua intenció d’exhumar el dictador "com més aviat millor" per allunyar-lo de la campanya electoral, encara que ha admès que l’únic que falta per executar la sentència és concloure el procediment administratiu que té en marxa l’Executiu.

En el mateix sentit, fonts pròximes a l’Executiu es mostren segures que la decisió d’un jutge no pot suposar una barrera contra l’aval de sis magistrats del Tribunal Suprem, si bé altres fonts jurídiques consultades per Efe insisteixen: no es pot actuar a Cuelgamuros sense llicència d’obres.

La sepultura destinada a Franco al cementiri de El Pardo.

El Govern espanyol vol exhumar Franco "com més aviat millor" per allunyar-se del 10-NEFE

El Valle de los Caídos.

Encara queda un obstacle per exhumar FrancoEFE

tracking