SEGRE

CIMERA EUROPA

França, Alemanya, Itàlia i Malta es repartiran migrants rescatats

La reunió estableix les bases per a la reforma de la política migratòria a Europa || Espanya no hi participa tot i que Interior diu que “no es queda fora del pacte”

Imatge d’arxiu d’una embarcació amb migrants arribant a un port italià.

Imatge d’arxiu d’una embarcació amb migrants arribant a un port italià.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ministres de l’Interior de França, Alemanya, Itàlia i Malta van arribar ahir a un acord en una cimera celebrada a La Valletta per posar en marxa un mecanisme temporal per agilitzar el desembarcament i redistribució posterior entre països d’immigrants i refugiats rescatats al Mediterrani al qual esperen que se sumi el màxim de països de la Unió europea.

L’acord a què van arribar és un primer esborrany que es presentarà a la resta de països europeus amb l’objectiu que la UE en conjunt doni una resposta comuna als fluxos migratoris, de moment, del Mediterrani central. Fonts assistents a la reunió van indicar que l’acord servirà per donar una solució als migrants que siguin rescatats per qualsevol vaixell, inclosos els de les ONG i també dels guardacostes d’Itàlia i Malta, en aquesta àrea del Mediterrani.

Ni Espanya ni Grècia, els dos països mediterranis que més pressió migratòria suporten des de l’any passat, van ser convocats a la reunió. El ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va assegurar que, malgrat no participar en aquesta trobada, “Espanya no es queda fora” de cap mecanisme, i va reiterar que els migrants que entren per les fronteres espanyoles són també migrants de la UE, però va mostrar el seu rebuig de “parcel·lar el Mediterrani”.

D’altra banda, les autoritats italianes van autoritzar ahir el desembarcament a Sicília dels 182 migrants i refugiats que estan a bord de l’Ocean Viking, segons van informar les dos ONG responsables d’aquest vaixell de rescat, Metges Sense Fronteres i SOS Méditerranée, que hores abans van reclamar que la cimera celebrada a Malta servís per oferir una resposta duradora al desembarcament de migrants.

El Govern italià ja havia permès un altre desembarcament de l’Ocean Viking, en un evident gir de les polítiques adoptades durant l’últim any i mig. Acaba així amb la doctrina de “ports tancats” promoguda pel líder de la Lliga, Matteo Salvini, que acusa les ONG d’afavorir el tràfic de persones.

Salvini va criticar aquest gest assenyalant el nou Executiu italià com “el Govern de la traïció” per obrir de nou les portes als migrants.

tracking