SEGRE

POLÍTICA ELECCIONS

La irrupció del partit d'Íñigo Errejón el 10-N trastoca les aliances d'Unides Podem

La majoria de Compromís s’inclina per concórrer als comicis amb Més Madrid i Equo decidirà en els pròxims dies || Iglesias veu “legítim” i “previsible” que es presenti a les generals

La portaveu de Compromís, Mónica Oltra, amb el diputat Joan Baldoví, durant la reunió d’ahir.

La portaveu de Compromís, Mónica Oltra, amb el diputat Joan Baldoví, durant la reunió d’ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’entrada del partit d’Íñigo Errejón, Més Madrid, a la política estatal per participar en les noves eleccions que se celebraran el 10 de novembre podria canviar substancialment les projeccions de vot i escons que s’han fet fins al moment ja que la seua concurrència podria arribar a fragmentar més l’esquerra. No obstant, l’impacte d’aquest nou moviment en l’escena política es veurà condicionat pel nombre de territoris en els quals es presenti aquesta formació, una cosa que es decidirà demà en una assemblea en què també es decidirà qui serà el cap de llista, previsiblement Íñigo Errejón, i sota quin nom s’hi presentaran. En aquest sentit l’executiva del Bloc i d’Iniciativa pel Poble Valencià, majoritàries a la coalició Compromís, que fa pocs dies estudiava aliar-se amb Unides Podem, van acordar ahir explorar una aliança amb Més Madrid de cara als pròxims comicis, una decisió que la formació Equo, actualment integrada dins de Podem, consultarà a les bases aquesta setmana. El líder d’UP, Pablo Iglesias, va afirmar que veu “legítim” i “previsible” que Errejón es presenti a les generals i des dels

comuns temen que ho faci per “fracturar l’esquerra”. La irrupció d’Errejón va ser ben rebuda pel PSOE, que té l’esperança que ajudi a sumar perquè hi hagi un govern d’esquerra.

Disposada a cedir-li a Arrimadas liderar la llista de Barcelona perquè tiri endavant Espanya Suma

D’altra banda, el líder del Partit Popular, Pablo Casado es va oferir per “liderar una majoria centrada” i va tornar a insistir en la coalició Espanya Suma amb Ciutadans apel·lant-los a “unir-se per guanyar”. En aquesta línia, la portaveu dels populars, Cayetana Álvarez de Toledo, va expressar la seua disposició de renunciar a liderar la candidatura a Barcelona en favor d’Inés Arrimadas perquè doni força a Espanya Suma. Per la seua part, la formació d’Albert Rivera va donar el cop de porta a aquesta possibilitat a l’afirmar que el que ells volen “és sumar diputats, no imputats”.

ERC treballa en les llistes amb Romeva i Junqueras com a candidats

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va indicar ahir que el partit treballa en la línia de tenir unes “llistes molt similars” a les que es van presentar als comicis del 28-A i que inclouran els noms d’Oriol Junqueras i Raül Romeva com a candidats, perquè “no volem inhabilitar ningú, i menys els presos polítics”, va asseverar. Vilalta va explicar que la direcció d’ERC se sent “orgullosa” que Junqueras i Romeva hagin fet “el pas” a oferir-se com a caps de llista al Congrés i el Senat, respectivament. “Davant la repressió de l’Estat espanyol hem de buscar respostes en la democràcia i que parlin les urnes”, va afirmar Vilalta. Les formacions tenen poc més de dos setmanes per tancar i presentar les llistes amb els candidats que es presentaran en els comicis del pròxim 10 de novembre.

tracking