SEGRE

PROCÉS REACCIONS

Torra demana “explicacions” a Sánchez per les “detencions preventives”

Jutges per a la Democràcia veu contundència “impròpia” en les acusacions de la Fiscalia || El PP vol que Brussel·les apliqui “mesures” contra els “radicals”

473543_1.png

473543_1.pngCORAL JOIA DE MAIG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va exigir ahir “explicacions” al cap del Gabinet central en funcions, Pedro Sánchez, per les paraules de la delegada del Govern central a Catalunya, la lleidatana Teresa Cunillera, que dilluns va parlar de “detencions preventives”. Així mateix, també va criticar el conjunt d’actuacions “contràries als drets i llibertats públiques” desenvolupades per la Guàrdia Civil en territori català per ordre de l’Audiència Nacional.

“Hi ha hagut una utilització dels aparells de l’Estat per a una finalitat política de part”, va denunciar Torra, alhora que va defensar que l’independentisme “ha estat, és i serà un moviment pacífic i no violent que busca els objectius sempre per mitjans democràtics”. En sintonia amb el president, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va afirmar que hi ha “algú de l’Estat” entossudit a vincular terrorisme i independentisme. “Som un moviment absolutament pacífic”, va subratllar. Per la seua part, l’associació Jutges per a la Democràcia va qüestionar l’escrit d’acusació de la Fiscalia contra els CDR per rebel·lió, terrorisme i tinença d’explosius. En aquest sentit, va subratllar la “contundència” impròpia per a aquest estadi del cas dels càrrecs imputats.

El president carrega contra l’Estat per utilitzar els seus “aparells” amb una “finalitat política”

Els advocats defensors afirmen que els arrestos volen “desmobilitzar l’independentisme”

Al seu torn, el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, es va felicitar per haver evitat un “atemptat” a Catalunya. A Brussel·les, l’eurodiputada del PP Dolors Montserrat va instar la Comissió Europea a prendre “mesures” contra el “radicalisme independentista” i els ultradretans de Vox van sol·licitar que els CDR entrin a la llista comunitària d’“organitzacions terroristes”.

Tot plegat el mateix dia en què Carles Puigdemont va reivindicar el dret d’autodeterminació de Catalunya en una conferència a la ciutat alemanya de Sindelfingen i en la qual qual la coral Joia de Maig d’Anglesola va cantar per als independentistes empresonats a la presó de Lledoners i va poder compartir temps amb Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, informa Segre Tàrrega.

Per la seua banda, ahir es va saber que la investigació de la Guàrdia Civil es va iniciar fa any i mig. Segons va publicar La Vanguardia, durant els últims divuit mesos, els investigadors han punxat telèfons, gravat en vídeo i fotografiat “independentistes radicals”. Fonts coneixedores de la investigació van assegurar en aquest diari que la Guàrdia Civil té en el seu poder imatges d’alguns dels arrestats adquirint àcid sulfúric, parafina, alumini en pols i material pirotècnic.

A més, les mateixes fonts van assegurar que un dels detinguts tenia cremades per experimentar amb el material descobert.

Les defenses sostenen que els arrestos són un “muntatge polític” Les defenses dels nou activistes independentistes investigats a l’Audiència Nacional per presumptes delictes de rebel·lió, terrorisme i tinença d’explosius van insistir ahir a qualificar de “muntatge” l’operatiu de la Guàrdia Civil per detenir-los i portar-los al jutge. Així ho va expressar Xavier Pellicer, portaveu d’Alerta Solidària i advocat que coordina la defensa dels arrestats, que, en declaracions a TV3, va afirmar que és un “muntatge d’intenció política” per “desmobilitzar l’independentisme”. A més, els lletrats de la defensa es van queixar de no haver pogut parlar amb els set detinguts que finalment van ser traslladats a Madrid i que passaran demà a disposició judicial a l’Audiència Nacional fins ahir a última hora. Els altres dos arrestats van quedar en llibertat amb càrrecs el mateix dilluns. Es dóna la circumstància que els activistes que segueixen arrestats es troben en la madrilenya comandància de la Guàrdia Civil de Tres Cantos que, des de l’abril de l’any passat, es troba dirigida pel coronel Diego Pérez de los Cobos, cap de l’operatiu policial destinat a impedir el referèndum de l’1-O que va declarar en qualitat de testimoni al judici contra la cúpula del procés al Tribunal Suprem.

473543_2.jpg

473543_2.jpgCORAL JOIA DE MAIG

tracking