SEGRE

EUA POLÈMICA

Demostren que Trump va reclamar a Ucraïna investigar el fill de Biden

I li va oferir l’ajuda nord-americana, segons revela la transcripció de la conversa

La líder de la majoria demòcrata a la Cambra Baixa dels EUA, Nancy Pelosi.

La líder de la majoria demòcrata a la Cambra Baixa dels EUA, Nancy Pelosi.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president nord-americà, Donald Trump, va demanar al seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, que investigués l’exvicepresident Joe Biden en diverses ocasions i li va oferir per poder-ho fer l’ajuda del govern nord-americà, segons van revelar ahir les transcripcions de les converses publicades ahir per la Casa Blanca.

“Tenim molt a parlar sobre el fill de Biden”, va assenyalar Trump, en al·lusió a Hunter Biden, directiu d’una empresa gasística ucraïnesa. “Biden va parar la investigació i molta gent vol saber per què, si ho pogués mirar i arribar fins al final seria perfecte”, amb aquestes paraules Trump va ressuscitar les sospites que el que va ser número dos de l’administració d’Obama havia intervingut en favor del seu fill perquè les autoritats ucraïneses arxivessin qualsevol investigació.

Aquesta trucada i una trobada posterior a Madrid entre l’advocat del president i un enviat del govern ucraïnès van portar els demòcrates a la Cambra de Representants a obrir la investigació prèvia a l’impeachment contra Donald Trump, davant de les sospites que va pressionar Ucraïna perquè investigués Biden i creuen que Trump va amenaçar de congelar 400 milions de dòlars en ajuts si Zelenski no acceptava investigar l’exvicepresident.

Per la seua part, el mandatari va assegurar que no “va exercir cap tipus de pressió” a Zelenski i va definir la petició com “un favor”, ja que a la transcripció de la trucada no hi ha cap oferta ni cap amenaça de rescindir fons. És poc probable que el Senat aprovi la destitució del president, tenint en compte la majoria republicana que domina la Cambra Alta.

Un judici polític al qual s’han enfrontat tres presidents L’impeachment o judici polític consisteix a destituir el president o qualsevol altre càrrec públic, per “traïció, corrupció o altres delictes importants” investigats pel Congrés i dictaminat pel Senat. Aquest mecanisme ha estat activat quatre cops, encara que només en dos es va arribar a votar. El primer va ser a Andrew Johnson, per racisme, i el més recent a Bill Clinton, pel cas Lewinsky. D’altra banda, Richard Nixon, va dimitir abans d’arribar al Senat. Trump es convertirà en el quart.

tracking